HNŽ

Od tri nezaposlene osobe s VŠS i VSS nalaze se dvije žene

posao
VL FOTO
19.03.2012.
u 11:07

Na Zavodu za zapošljavanje je trenutno najviše diplomiranih pravnika, ekonomista..

U Hercegovačko-neratvanskoj županiji visokoobrazovane žene su u daleko većem broju nezaposlene, nego što je to slučaj s muškarcima, barem po evidenciji Službe za zapošljavanje HNŽ-a. Prema njihovoj evidenciji, od ukupnog broja nezaposlenih, žene s višom ili visokom naobrazbom su u dvotrećinskoj većini, zapravo čine 68 posto ukupnog broja nezaposlenih.

Svaki deseti s diplomom

Inače, udjel osoba s višom ili visokom naobrazbom u HNŽ-u je u stalnom porastu i njihov udjel u ukupnom broju nezaposlenih dostigao je nezavidnu razinu. Tako je od ukupnog broja s evidencije nezaposlenih u HNŽ-u, svaki deseti s fakultetskim obrazovanjem. Naime od 30.219 nezaposlenih osoba, 3006 osoba posao čeka sa završenom višom ili visokom školom, od čega više od polovice bez radnog iskustva.

Prema evidenciji Službe za zapošljavanje HNŽ-a, na kraju siječnja 2012. na popisu se nalazilo 967 osoba sa završenom višom školom, od čega 651 žena. Još veći postotak čine nezaposlene žene koje u džepu imaju diplomu visoke škole, gdje od ukupno 2038 osoba s liste nezaposlenih, žena ima 1383, dok je osoba muškog spola 655. Da sve bude u trendu, na evidenciji zavoda je i jedna doktorica znanosti.

Najviše pravnika

Kada je riječ o zanimanjima, na zavodu je trenutačno najviše diplomiranih pravnika. Od njih 364, pravnica raznih smjerova je 249. Diplomiranih ekonomista je 235, od čega je 164 ekonomistica, slijede ekonomski službenici, inženjeri agronomije, pravni savjetnici, profesori engleskog jezike, učitelji razredne nastave i tako redom.

Kao i svi drugi, i većina visokoobrazovanih osoba posao čeka godinama.

Od ukupnog broja evidentiranih radnika s visokom stručnom spremom na zaposlenje do šest mjeseci čekaju 436 osoba, a od šest do devet mjeseci 237 osoba. Od jedne do dvije godine bez posla su 419 osoba, od dvije do tri godine 242, od tri do pet godina 233 osobe. Onih koji zaposlenje čekaju od pet do devet godina je 110 i više od devet godina 50 osoba s fakultetom, stoji u statističkom biltenu HNŽ-a za siječanj 2012. Tijekom siječnja na evidenciji Službe za zapošljavanje HNŽ-a u Mostaru je evidentirano 168 novih osoba s diplomom, od čega 11 sa završenom visokom te 52 osobe sa završenom višom školom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?