Prekinuta sjednica

Odgoda smjene

Dom naroda
20.07.2012.
u 11:30

Zbog ramazana i broja glasova zahtjev Ustavnom sudu FBiH ići će sljedećeg tjedna

Izvanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, na kojoj se očekivalo usvajanje odluke o upućivanju zahtjeva Ustavnom sudu FBiH za smjenu predsjednika ovog entiteta Živka Budimira, prekinuta je prije nego što je uopće utvrđen dnevni red.

Vjerske obveze

Formalni zahtjev za odgodu sjednice uputio je Klub Srba, objašnjavajući kako žele uvažiti vjerske obveze Bošnjaka u Domu naroda, kojima je jučer počeo jednomjesečni ramazanski post. Iako su na početku sjednice prosvjedovali što je ona sazvana na prvi dan Ramazana te problematizirali predloženi dnevni red, većina bošnjačkih izaslanika kasnije se usprotivila odgodi sjednice i obrazloženju koje je za to dala predsjedateljica Kluba Srba Mira Ljubijankić. Jasenko Tufekdžić iz Kluba Bošnjaka, pak, tvrdi da se iza odgode sjednice, za što je glasovala većina izaslanika u Domu naroda, krije drugi razlog, odnosno spoznaja nove parlamentarne većine da nemaju dovoljno glasova za usvajanje zahtjeva za smjenu Živka Budimira. 
Ispostavilo se da na jučerašnjem zasjedanju stvarno nedostaju dva glasa za dvotrećinsku većinu koja je potrebna za upućivanje zahtjeva Ustavnom sudu. Iako je na prošlom zasjedanju potpisao peticiju za smjenu Živka Budimira izaslanik Esed Radeljaš, član Bosanske stranke, jučer se nije pojavio na zasjedanju, a o razlozima se može samo nagađati. Zanimljivo je i da je Predrag Kojović iz Naše stranke također promijenio mišljenje. On i dalje tvrdi da Živko Budimir treba otići s mjesta predsjednika Federacije BiH, ali se protivi, kako kaže, načinu na koji se to pokušava uraditi. Poziva se i na “mišljenje“ Ureda visokog predstavnika (OHR) po kojem zahtjev odobren od samo jednog doma nije dovoljan kako bi ga Ustavni sud razmatrao. Nova parlamentarna većina, ipak, ne odustaje i najavljuje održavanje jučer odgođene sjednice Doma naroda već za početak sljedećeg tjedna. Ističu kako će biti osigurana dvotrećinska potpora za upućivanje zahtjeva za smjenu. Kada je u pitanju uplitanje OHR-a i njihovo tumačenje kako zahtjev Ustavnom sudu FBiH samo jednog parlamentarnog doma nije valjan, u čelništvu Parlamenta FBiH ističu kako nisu dobili nikakav službeni stav OHR-a. - Ustavni sud Federacije BiH je jedini meritoran. Mi nismo dobili nikakav službeni stav OHR-a, a priopćenja za javnost nisu način komunikacije s Parlamentom Federacije BiH, kazao je jučer predsjedatelj Zastupničkog doma, Fehim Škaljić.

OHR dezorjentiran

Šef Kluba HDZ-a u Zastupničkom domu Marinko Čavara bio je još izravniji u komentaru OHR-ovog stajališta. - To pokazuje da je OHR potpuno dezorijentiran, jer nadležnost OHR-a je tumačenje Daytonskog sporazuma. No, oni su se postavili kao tumači svih zakonskih akata pa se vjerojatno može očekivati da će sutra tumačiti i akte mjesnih zajednica, što jasno pokazuje da je OHR u BiH potpuno dezorijentiran i da je njegov mandat odavno trebalo okončati i nepotre ban je BiH na putu euroatlantskih integracija, kazao nam je jučer nakon sjednice Marinko Čavara.

Ključne riječi

Komentara 1

CI
cinbenik
18:23 20.07.2012.

Sta da covjek kaze za zbivanja u BiH............Da su ovo bolji sto trebaju doci vjerovatno bi bila intervencija medjunarodne zajednice i njihovih tijela...........Steice se dojam da zbivanja treba da uticu na promjenu stajalista i pravca koji HDZe koristi.............Narod ko narod daje uporno vlast i pored toga sto su Hrvati u BiH prepolovljeni,a sve zbog politike "legalnih prestavnika"..........Podrzka koju dobijaju od svoje hobotnice i nije realna,ustvari sokoli HDZe misleci da su najbolji za BiH Hrvate.............Statistika kaze drugacije,ali je narod neprihvaca..........Dosta je slicna situacija i sa SDAom koji je sada ustvari izdan od starih prijatelja HDZea i koji su sklopili savez sa neprijateljem za Hrvate,kako su ih sami nazivali..................Sada prijatelji sa SDPeom i Komsicem kojeg su proglasili neHrvatom.......Dosta komplicirano i neodgovorno,a mozda bi trebao netko da odgovara za stanje Hrvata u BiH i prepolovljenost pod vodstvom HDZea......................

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?