KRAĐA

Odnijeli 17 slika koje su bile spremne za izložbu

Krivić
drs
01.10.2011.
u 10:50

Policija u BiH nema službu koja bi se bavila procjenom umjetnina koje kolekcionari umjetničkih radova, antikviteta i arheoloških artefakata kupuju na crnom tržištu u BiH

Umjesto u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu, gdje je uskoro trebala biti otvorena izložba, 13 umjetničkih slika rađenih tehnikom ulja na platnu grudskog slikara Bogdana Jurčića završilo je u rukama još uvijek nepoznatih kradljivaca.

Izložba odgođena

Kako stoji u službenom policijskom izvješću, u noći s ponedjeljak na utorak nepoznati počinitelj, ili više njih, provalio je u obiteljsku kuću u mjestu Ružići, općina Grude, vlasništvo Bogdana Jurčića, te je iz iste otuđio televizor i 18 umjetničkih slika, i to 13 slika Bogdana Jurčića i pet slika drugih autora. Vrijednost slika procjenjuje se od 100 do dvije i više tisuća maraka. Nepoznati kradljivci uzeli su i vrlo vrijedne slike poznatih hrvatskih likovnih umjetnika, kao što su u prvom redu Zorica Turkalj (Makovi i ivančice u žitu, ulje na platnu, Stari grad Zagreb) te Mario Tomas (Posavski nokturno, pastel). Otuđene su i slike poznate primoštenske zaljubljenice u likovnu umjetnost Lidvine Erl Luketa koja je još davne 1971. godine započela projekt “More, ljudi, obala”, ili kako su je desetljećima nazivali Primoštensku likovnu koloniju. Od ove autorice ukradena je slika Šterna, ulje na platnu, (kamena kuća sa šternom, tj. čatrnjom, sivosmeđih boja. Ukradena je slika manje poznate likovne umjetnice Marice Ciglečki: Gospa, ulje na platnu. Radi se o vrlo velikoj vrijednosti umjetnina, i istraga je u tijeku, bio je kratak odgovor Damira Čuture, glasnogovornika MUP-a ZHŽ-a. Autor slika Bogdan Jurčić morat će svoju planiranu izložbu u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu odgoditi dok se njegova autorska dijela ne pronađu. U BiH ni na jednoj razini vlasti nema specijalizirane institucije koja bi mogla primjereno registrirati, a kamoli raditi na suzbijanju ilegalne trgovine umjetninama, antikvitetima ili arheološkim nalazima, kao da ovaj oblik kriminala uopće i ne postoji.

Policija nema stručnjake

Prema istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo, opravdanje za ovakvo stanje donekle postoji u organizaciji države BiH. Ona, kao što je poznato, nema državno ministarstvo unutarnjih poslova, ali zato ima dva entitetska, policiju Distrikta Brčko i deset županijskih ministarstava unutarnjih poslova, te nekoliko ministarstava i institucija koje su podijelile nadležnost za ovu oblast na raznim razinama vlasti. Teško je očekivati od tako organizirane policije da razvija specijalnosti vezane uz poznavanje vrhunske umjetnosti i složenog lokalnog i međunarodnog “crnog tržišta” umjetnina i arheoloških artefakata. Razlozi neorganiziranosti policije malo zanimaju mnoge trgovce i kolekcionare umjetničkih radova, antikviteta i arheoloških artefakata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije