ITALIJA

Optuženi jer nisu predvidjeli potres u L'Aquili

Potres u L\'Aquili
26.05.2011.
u 10:16

Optuženi su članovi državne komisije za procjenu opasnosti jer nisu upozorili na mogućnost potresa u L'Aquili

RIM – Optuženi su za ubojstvo iz nehaja članovi komisije Velike opasnosti, jer nisu dobro procijenili opasnost od potresa koji je 6. travnja 2009. pogodio L'Aquilu odnijevši 309 života. Sudac za preliminarnu istragu suda u L'Aquili, Giuseppe Romano Gargarella prihvatio je ha optužbu tužitelja Fabija Picutija i sazvao za 20. rujna proces protiv sedam članova državne komisije, osnovane u okviru Civilne zaštite, zadužene za procijene opasnosti od prirodnih nepogoda. Komisija ni nakon serije manjih potresa, kao i nakon zahtjeva gradonačelnika L'Aquile da se očituje o mogućem većem potresu, nije procijenila potrebu za upozorenjem građanstva. Dapače, savjetovala je stanovnicima L'Aquile da mirno spavaju.  

Članovi komisije su stručnjaci, profesori, seizmolozi. Pred sudom će odgovarati predsjednik komisije Velike opasnosti,  Franco Barberi, zatim članovi Bernardo De Bernardinis iz Civilne zaštite, predsjednik Nacionalnog instituta geofizike i vulkanologije Enzo Boschi,  direktor Nacionalnog centra za potrese Giulio Selvaggi, direktor odjela Civilne zaštite (Eucentre)  Gian Michele Calvi, profesor fizike na sveučilištu u Genovi Claudio Eva i direktor odjela za opasnost od potresa Civilne zaštite Mauro Dolce.  Oni su 31. ožujka 2009., dakle pet dana prije potresa, objavili priopćenje u kojem su negirali mogućnost dolaska do snažnog potresa.  Optužnica ih tereti da su svoju procjenu iznijeli bez produbljivanja slučaja, dakle bila je neutemeljena i općenita čime se nije zaštitilo pučanstvo. Takve informacije stručnjaka “navele su žrtve da ostanu u svojim domovima”, a da se samo kazalo kako postoji mogućnost snažnijeg potresa vjerojatno bi mnogi bili oprezniji i preživjeli katastrofu. Jer, neki stanovnici L’Aquile poslušali su upozorenja tehničara Giampaola Giulianija i provodili su noći u kamp kućicama ili automobilima.

To je prvi puta da će biti suđeno nekoj državnoj komisiji jer nije dobro procijenila opasnost od jedne prirodne nepogode.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije