Sport u BiH

Parlamentu BiH predložene dopune zakona o sportu

Horde zla
05.08.2012.
u 11:27

Država će plaćati naknadu sportašima za ozljede, a kažnjavati organizatore za nasilje na stadionima

Država uvodi nove sigurnosne mjere u sportu pa će se tako zdravstvena sposobnost sportaša utvrđivati pola godine prije samih natjecanja, a sportaši, po uzoru na svoje kolege iz razvijenih europskih zemalja dobivaju i pravo na naknadu štete ako zadobiju ozljedu grubim kršenjem sportskih pravila.

Sport na niskim granama

Ove i druge novine predviđene su u prijedlogu dopuna državnog Zakona o sportu, koje se već nalaze u parlamentarnoj proceduri. Nije tajna kako je bosanskohercegovački sport na vrlo niskim granama, što najbolje potvrđuju rezultati malobrojnih sportaša iz naše zemlje na Olimpijskim igrama u Londonu. Loši rezultati često se pravdaju nebrigom države i potpuno neuređenim sportskim sustavom u zemlji. Predloženim izmjenama državna Vlada nastoji barem djelomično riješiti ovaj problem, barem napraviti mali pozitivan pomak.

Između ostalog, precizira se definicija sporta, tako što se dodaje i sportsko obrazovanje koje treba omogućiti obučavanje u tjelesnom vježbanju, razvoj tjelesnih sposobnosti i stjecanje sportskih navika. Precizira se i sadržaj strategije razvoja sporta u Bosni i Hercegovini, koja obvezno treba sadržavati zadatke i ciljeve razvoja sporta.

Sportašima koji se žale da im je materijalni status poražavajući sigurno će zainteresirati prijedlog za osiguranje prava na naknadu štete sportašima koji zadobiju tjelesnu ozljedu namjernim ili grubim kršenjem sportskih pravila, što je jedno od osnovnih prava sportaša zajamčeno u većini razvijenih europskih zemalja. Predlaže se i preciziranje razdoblja utvrđivanja opće zdravstvene sposobnosti osoba koje žele sudjelovati na sportskom natjecanju. Planirano je i utvrđivanje obveza organizatora i uvjeta koje organizator sportskog natjecanja mora ispuniti prije održavanja sportskog natjecanja ili priredbe.

Kažnjavanje organizatora

Zanimljivo je da se predlaže i kažnjavanje organizatora sportskih natjecanja u Bosni i Hercegovini koji ne organiziraju sportska natjecanja sukladno Europskoj konvenciji o suzbijanju nasilja, nedoličnog ponašanja gledatelja na sportskim priredbama, posebno na nogometnim utakmicama

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?