Italija

Petorica talijanskih senatora žele vratiti Fašističku stranku

Fašistički slet
06.04.2011.
u 10:30

Senatori vladina desnog centra predlažu ukidanje ustavnog članka kojim se zabranjuje obnova Fašističke stranke

RIM – Petorica senatora predložila su u Senatu talijanskog parlamenta nacrt zakona kojim bi se ukinula zabrana osnivanja Fašističke stranke. Tim zakonom bi se ukinuo 12. prijelazni zakon ustava talijanske republike koji „zabranjuje bilo koji oblik ponovnog osnivanja raspuštene Fašističke stranke“.

Nacrt zakona kojim bi se omogućilo ponovno osnivanje fašističkih stranaka predložili su senatori Berlusconijeve Stranke sloboda Cristano De Eccher (poznat kao krajnji desničar), Fabrizio Di Stefano, Francesco Bevilacqua, Giorgio Bornacin i Achille Totaro.

Na temelju ustavnog članka 1952. godine donesen je zakon prema kojem je kazneno djelo apologija fašizma.

Predsjednik Senata i član Berlusconijeve stranke Renato Schifani izrazio je zaprepaštenje takvim prijedlogom i zatražio od predlagača da ga povuku. Oporbeni lijevi centar oštro osuđuje senatore desnog centra. Predsjednica senatora Demokratske stranke Anna Finocchiaro izjavila je da je “uvrjedljivo za povijest talijanske republike i našu demokraciju što Stranka sloboda želi preko nacrta zakona ukinuti kazneno djelo apologiju fašizma”.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?