Akcija Lutka

"Plaćeni ubojica" koji je na kraju sam sebe ubio podmećući minu

SIPA
17.09.2012.
u 09:28

Akcija lutka Uhićenjem 25 osumnjičenih ponovno se u žiži javnosti našlo ime sada već pokojnog Strahinje Rašete, razbojnika s pedigreom

Uhićenjem 25 osumnjičenih u akciji Lutka ponovno se u žiži javnosti našlo ime sada već pokojnog Strahinje Rašete, kojega kao plaćenog ubojicu povezuju s najintrigantnijim likvidacijama na Balkanu.

“Veliki igrač”

Najnovija istraga ide za time da ga je Naser Keljmendi platio za smaknuće Ramiza Delalića Ćele, ratnog sarajevskog zapovjednika, a vjeruje se i da je jedan od ubojica Borisa Govedarice iz Istočnog Sarajeva. U policijskim evidencijama označen kao pripadnik šabačke kriminalne skupine, Rašeti se ranije tek spočitavao pokušaj ubojstva Đorđa Ždrale 2006., Govedaričina prijatelja. Povezivao se i s najvećim pljačkama u Hrvatskoj i Srbiji, zbog kojih je kao 24-godišnjak u kriminalnim krugovima već bio slavljen kao „veliki igrač”, sve dok 2008. nije stradao postavljajući eksploziv pod automobil Milana Mitića, a sve zbog novca iz pljačke Glavne pošte u Splitu, gdje je ukradeno više od četiri milijuna eura. Iako mnogi misle da mu je pohlepa došla glave, bolji poznavatelji njegova lika i djela tvrde da on zapravo nije trpio da ga bilo tko izigra. Zapanjujuće je da Rašeta s takvim pedigreom nikada nije bio osuđenik. Dobivao je na desetke prijava, a na robiju je upućen jedino u studenom 2008., kada je osuđen na 12 mjeseci zbog razbojstva. Ipak, nije primljen na izdržavanje kazne u Novom Sadu zbog ‘proceduralne’ pogreške pa je zbog toga smijenjen upravnik zatvora. Rašeta je samo mjesec dana kasnije sam sebe ubio.

Brodicom preko Drine

Iako nepravomoćno osuđen na 4,5 godine zatvora zbog pokušaja ubojstva Ždrale, osuđenog vođe istočnosarajevskog podzemlja, presuda je u međuvremenu ukinuta. Navodno je na Ždralu pucao iz pištolja s prigušivačem 6. listopada 2006. ispred kafića Sport, ali je ovaj uzvratio paljbu i ranio ga u nogu. Rašeta je šepajući pobjegao u vozilo u kojem ga je čekao pomagač. Čamcem preko Drine su uspjeli pobjeći u Srbiju. Također, za života, njegovo ime dovodilo se u vezu i s likvidacijama vođe „bežanijskog klana” Gorana Mijatovića Mite, bivšeg načelnika policije u Loznici Vojislava Jekića, inače svjedoka na suđenju optuženima za ubojstvo Željka Ražnatovića Arkana. Sumnjičio se za više spektakularnih krađa i razbojstava, a jedna od najčuvenijih je ona kada je prerušen u svećenika, uoči Božića 2007., upao u banku i opljačkao uz pozdrav „Isus se rodi, ovo je pljačka”. Zbog nedostataka dokaza ni za to djelo nikada nije bio optužen. Hrvatska policija teretila ga je za pljačku Glavne pošte u Splitu. Međutim, detalji tog razbojstva, kao i u slučaju brojnih likvidacija iza kojih je stajala šabačka skupina, počeli su se prepričavati tek poslije njegove smrti.

Otac sve otkrio

U tome je pomogao Strahinjin otac Milan Rašeta, koji je sam došao u ured USKOK-a u Zagrebu ispričati detalje pljačke, o čemu je i na sudu svjedočio. Otac je tada potvrdio da je Strahinja bio izravni počinitelj, zajedno s Milanom Mitićem i Zoranom Stevanovićem, koji su osuđeni na po devet godina zatvora, a ostali sudionici na ukupno 44,5 godina robije. Zanimljivo je da nakon pljačke Rašeta nije dobio ni feninga, jer je uhićen prije nego što su podijelili plijen, u lipnju 2008., upravo zbog pokušaja ubojstva Ždrale. Inače, enigma su ostala i ubojstva pet Šapčana - Predraga Živanovića, Siniše Kromeka, Željka Radovića, Nebojše Krajinovića i Zorana Matića. Sumnja se da je u sva četiri slučaja egzekutor bio famozni Strahinja Rašeta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?