Hrvatska premijerka

Posavina: prioritet izgradnja 
mosta na Koridoru

kosor
VL FOTO
10.09.2011.
u 11:33

Hrvatska premijerka poručila i da će RH u EU još snažnije podržavati zahtjeve Hrvata u BiH

Hrvatska premijerka posjetila je jučer na nekoliko sati Posavsku županiju izrazivši snažnu potporu bosanskohercegovačkim Hrvatima. Nakon posjeta Franjevačkome samostanu u Tolisi premijerka Kosor, koja je bila u pratnji više ministara iz njezine vlade, rekla je kako Hrvatska podupire cjelovitu Bosnu i Hercegovinu u kojoj bi Hrvati morali ostvariti jednakopravnu poziciju. Posebno je izrazila značaj povezivanja dva područja Posavske županije i Republike Hrvatske u brojnim projektima od obostranog značaja. Posebno značajnim je ocijenila izgradnju mosta kod Donjeg Svilaja u okviru kordira Vc, čime će se dva prostora dodatno uvezati.

Koridor Vc

Pohvalno je govorila o brojnim vrijednim Hrvatima s područja Posavske županije koji žive u Republici Hrvatskoj. Tijekom održavanja gospodarskog foruma Jadranka Kosor je opetovala potporu Hrvatima u BiH kazavši da će s ulaskom u Europsku uniju dobiti još značajanijeg zagovornika za prava Hrvata s druga dva naroda u ovoj zemlji za što se u načelu zauzimaju i vodeći hrvatski politički predstavnici u BiH. Načelnik općine Orašje Đuro Topić je je zahvalio na potpori vlade, a poglavito za ulaganje u Županijsku bolnicu kao i obnovi oštećenih domova.

Županijska Vlada je također istaknula potrebu još snažnijega gospodarskog uvezivanja budući da i statistički podaci ukazuju da je ovome području Republika Hrvatska najznačajniji vanjskotrgovinski robni partner što je daleko više nego na druga područja. Pri tome su istaknute prednosti Posavske županije u pogledu poljoprivrde, razvoja industrijskih zona i tranzita te zemljopisnog položaja.

Premijer Posavske županije Marijan Oršolić zahvalio se hrvatskoj premijerki izražavajući posebno velika očekivanja na gospodarskome planu oporavka ovoga područja. Oršolić je izrazio nezadovoljstvo odnosom vlasti u Sarajevu prema Posavskoj županiji kazavši da zabrinjava činjenica da raspodjela prihoda od poreza na dodanu vrijednost jedino opada za ovu županiju. 
Mi smo dirkiminirani prema drugim područjima. Ta raspodjela je krajnje štetna za Posavsku županiju zbog čega je dovedena županija pred ekonomski kolaps.

Potpora Posavini

Krajnje je vrijeme da sve razine vlasti a ponajprije federalna vlada poduzme nešto s tim u svezi. 
Inače predsjednicu Vlade RH u pratnji ministara u Vladi RH Davorom Božinovićem, Đurom Popijačem i Brankom Bačićem te veleposlanikom RH u BiH Tončijem Staničićem u Orašju su dočekali predsjednik Vlade Županije Marijan Oršolić, načelnik Orašja Đuro Topić, dr. Perica Jelečević, dopredsjednik HDZ-a 1990 i Ivo Vincetić, predsjednik ŽO HDZ-a BiH Posavske Županije i glavni tajnik HDZ-a BiH Vlado Džoić.

Ključne riječi

Komentara 2

PA
park
12:18 10.09.2011.

U Posavini je trenutno borba između dva HDZ_a puno aktuelnija nego koridor Vc , a o običnom pučanstvu ne treba trošiti riječi . 90_tka \"razvaljuje\" stari HDZ_e i ovo je jedina Županija gdje stari brat podvija rep pred mlađim ,, al to je Hercegovačka direktiva , ima da se sprovede ! Koliko vidim 90_ka na terenu sprovodi \"platformaški\" plan , smjenjuje ravnateljicu škole , postavlja nove ljude u Upravne odbore , priznaje VFBiH , načelnik Domaljevca surađuje sa Sarajevom (načelnik iz 90)... SDA je posebna priča u ovoj Župani , to je jedini ŽO u Federaci koji još podržava stari HDZ , a stanje muslimana u Orašju i Odžaku ravno je Afričkom aparthejdu 80_tih godina prošlog stoljeća .

KO
kolovoz
16:54 10.09.2011.

ma da li je to bas sve tako

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?