TIHA BLOKADA

Potpuni rad Vlade moguć tek nakon rekonstrukcije

Nermin Nikšić
27.10.2012.
u 11:32

Vlada Federacije BiH kojoj je na čelu premijer Nermin Nikšić ne može donijeti niti jednu značajniju odluku

Federalna Vlada se nalazi u tihoj blokadi već mjesecima, a prilično redovitim zasjedanjima ovog tijela stvara se tek privid kako je stanje “normalno”. No, jasno je da je ovakvo stanje daleko od normalnog i da Vlada kojoj je na čelu premijer Nermin Nikšić ne može donijeti niti jednu značajniju, a pogotovo ne reformsku odluku.

U Vladi dva bloka

Posljedica je to situacije u kojoj u Vladi egzistiraju dva suprotstavljena politička bloka koja imaju po osam članova i isto toliko glasova. Na jednoj strani su premijer Nikšić i sedam ministara imenovanih od SDP-a, a na drugoj osam ministara iz SDA, HSP-a i Narodna stranka Radom za boljitak. Sedamnaesti član Vlade, ministar prostornog uređenja i zamjenik premijera Desnica Radivojević ne sudjeluje u radu Vlade, jer se čeka ishod njegove pravne bitke protiv predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, koji odbija povući svoju odluku o prihvaćanju Radivojevićeve kuvertirane ostavke. Eventualnim povratkom Radivojevića u Vladu, a što se može očekivati idućeg mjeseca, SDP-ov dio ovog tijela imao bi prevagu koja bi mu osiguravala donošenje barem nekih konkretnijih odluka, kao što je pokretanje smjene članova upravljačkih struktura u strateškim javnim poduzećima. Potpuna funkcionalnost Vlade mogla bi se postići tek njezinom temeljitom rekonstrukcijom, što znači ulazak u vlast stranaka koje čine novu parlamentarnu većinu na entitetskoj razini. To bi konkretno značilo zamjenu ministara iz SDA, HSP-a i vjerojatno Boljitka ministrima iz dva HDZ-a i SBB-a. Značaj ovakvog ishoda je i u tome što bi se tako konačno osiguralo sudjelovanje u izvršnoj vlasti stranaka s najvećim legitimitetom hrvatskog biračkog tijela. Da se na tom području ništa nije promijenilo, potvrđuju i rezultati lokalnih izbora koji su iznova potvrdili da hrvatski birači u BiH najveće povjerenje imaju upravo u dva HDZ-a.

Tehnički mandat

Sadašnje stanje potpuno je neodrživo, čega su sve više svjesni i u međunarodnoj zajednici. Strani dužnosnici u Sarajevu koriste sastanke u posljednje vrijeme s domaćim političkim akterima kako bi poslali jasnu poruku – nedopustivo je da ovakav status quo ostane na sceni još dvije naredne godine. Kako ni SDP ni SDA ne žele odustati od svojih stavova, kao jedan od scenarija spominje se i onaj da Vlada Federacije BiH u “tehničkom mandatu” nastavi raditi sve do općih izbora 2014. godine. Provedba takvog scenarija bi od Federacije BiH napravila najvećeg kočničara europskog puta BiH, a time i najvećeg krivca za sveopću stagnaciju zemlje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?