SAD gubi moć

Pratit će svaki korak: UN preuzima kontrolu nad Internetom?

\'turska_kompjuter\'
AFP/PIXSELL
06.12.2012.
u 07:51

Članovi UN-ove Međunarodne telekomunikacijske unije dogovorili su se oko implementiranja standarda za Internet koji će omogućiti "prisluškivanje" na svjetskoj razini.

Članovi UN-ove Međunarodne telekomunikacijske unije dogovorili su se oko implementiranja standarda za Internet koji će omogućiti "prisluškivanje" na svjetskoj razini, piše RT.

Na konferenciji u Dubaiju članice ITU-a su se odlučile usvojiti standard Y.2770 koji dozvoljava "duboku" inspekciju. To je bio tajni prijedlog Kine koji će omogućiti telekomunikacijskim kompanijama diljem svijeta mnogo lakše "prekopavanje" podataka na Internetu.

"Ozbiljno kršenje privatnosti"

Iz UN-a tvrde da će uvođenje inspekcije zvane DPI na globalnoj razini omogućiti vlastima lakši pronalazak stavljanja i dijeljenja materijala na koje netko polaže autorsko pravo i drugih zaštićenih dokumenata.

Britanski računalni stručnjak kojega se naziva i "ocem interneta" Tim Berners-Lee protivi se uvođenju DPI-ja na tako širokoj razini, a svoj stav je iznio ranije ove godine na konzorciju World Wide Web. - To je ozbiljno kršenje privatnosti. Netko provede široku inspekciju va vašem priključku te pročita sve podatke i sve internetske stranice, pohrani ih na vaše ime te može dati adresu i telefonski broj Vladi kada ga pitaju da bi prodali najboljem ponuđaču - rekao je Berners-Lee.

 SAD gubi kontrolu nad internetom

Blogger Arthur Herman je na Fox Newsu napisao ovog tjedna da je cilj delegata ITU-a da "preuzmu kontrolu nad internetom od SAD-a i predaju je UN-ovom tijelu birokrata. - Bit će to najveće oduzimanje moći u povijesti UN-a - piše Herman.

Glavni tajnik ITU-a je odbacio kritike te dodao kako takav prijedlog ne predstavlja "prijetnju slobodi govora". - Ovo nam je šansa da nacrtamo svjetsku kartu i spojimo ono što trenutno nije spojeno dok osiguravamo da je to investicija za kreiranje infrastrukture potrebne za eksponencijalni rast u glasonovom, video i prometu podacima - kazao je Hamadoun I. Toure te dodao kako je "zlatna prilika da se omogući dostupan pristup internetu za sve, uključujući i milijarde ljudi diljem svijeta koji danas ne mogu na internet".

No, neke nacije i velike kompanije se protive prijedlogu. Konferencija u Dubaiju se ovog tjedna održala iza zatvorenih vrata dok je pristup njoj zabranjen predstavnicima Googlea, Facebooka i Twittera. U srijedu je američki senatski Dom zastupnika jednoglasno izglasao rezoluciju u kojoj od Vlade traže da se protivi naporima UN-a da preuzme internet.

>>'Sva infrastruktura za totalitarizam na internetu je spremna'

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?