BLAGDAN

Pravoslavci proslavljaju Božić, izražena vjera u pomirenje

grigorije
VL FOTO
07.01.2011.
u 16:37

Vladika Grigorije izrazio je nadu da će u Mostaru doći do istinskog pomirenja i da će Srbi u tom gradu izgraditi porušeno

Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem služio je u ponoć u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci svetu arhijerejsku liturgiju povodom praznika Roždestva Isusa Hristosa - Božića, uz sasluženje više sveštenika i đakona.

Nakon liturgije vladika Jefrem je čestitao Božić tradicionalnim pozdravom "Mir Božiji, Hristos se rodi", zaželivši da ovaj blagdan da svakome više vjere, optimizma i nade u nadilaženju svih iskušenja i poteškoća.

Pročitana je božićna poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja i svih arhijereja SPC.

Nakon toga svećenici su pričestili vjernike koji su ispostili božićni post.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom spomen-hramu Rođenja presvete Bogorodice u Bijeljini, a vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije u Staroj crkvi u Mostaru.

Vladika Grigorije izrazio je nadu da će u Mostaru doći do istinskog pomirenja i da će Srbi u tom gradu izgraditi porušeno.

I u svim ostalim crkvama na području BiH služene su svete božićne liturgije u ranim jutarnjim satima.

Po tradiciji, nakon molitve i pričesti, pravoslavni vjernici su otišli kućama, gdje su uz bogatu trpezu dočekali polaznika koji, po općem vjerovanju, donosi radost i sreću u domove.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?