Kralj rocka

Na Gracelandu se današnji dan slavi kao da je Elvis živ

Elvis Presley
Youtube Screenshot
08.01.2015.
u 09:42

Ne blijedi globalno sjećanje na Presleyevu glazbu i utjecaj na pop kulturu iako je preminuo davne 1977. godine

Elvisu Presleyu danas je 80. rođendan. Ili bi mu barem bio da je zdravlje stavio ispred svog načina života koji je uključivao previše brze hrane i lijekova na recept.

Elvis je rođen 8. siječnja 1935., a karijera koja će ga odvesti u povijest rock 'n' rolla počela je 19 godina poslije, u malenom studiju "Sun" Sama Phillipsa u Memphisu, kada je Elvis izdao singl na kojem je na jednoj strani bila pjesma "That's All Right", sličnija rhythm and bluesu, glazbi koju su dominantno svirali Afroamerikanci, dok je na drugoj bio country hit "Blue Moon of Kentucky" mnogo bliži tadašnjem bijelom uhu.

Više obljetnica u 2015.

Taj je spoj zacementirao ono što se u Americi nekoliko godina prije već rodilo – rock 'n' roll. U trenutku kad je swing već postao glazba staraca, blues bio omeđen rasnim zidovima, country prespora narodna glazba, a folk još nije susreo Boba Dylana, Elvis je dao ono što je nedostajalo američkim tinejdžerima – sve ovo zajedno. Samo mnogo brže.

Ova godina na početku nije obljetnica samo rođenja neospornog kralja rocka već i 60. obljetnica njegova upoznavanja sa svojim menadžerom Tomom Parkerom Pukovnikom koji će obilježiti pojam Elvisa Presleya, posebno u američkom sjećanju Elvisa, gotovo jednako kao i sam pjevač, 55. povratka iz vojske i revitaliziranja svoje karijere, uz snimanje vrlo dobrog albuma "Elvis Is Back", 50. od upoznavanja Beatlesa...

Priscila reže tortu

Najzanimljiviji aspekt Elvisove glazbe, gledano iz današnje perspektive, i dalje je sveprisutni žal što Elvisa više nema, a s 80 godina vjerojatno bi i danas nastupao, pa se diljem Zemlje njegovi lik i djelo slave na razne načine. Tako se trenutačno u Londonu održava velika izložba koja traje sve do kolovoza sljedeće godine i koja predstavlja više od 300 predmeta, od Elvisove koncertne odjeće do poznatih automobila koje je vozio, a uključuje i poznato zlatno odijelo iz pedesetih i crni kožni outfit iz njegova velikog povratka 1968.

Prije pet godina izdana je vrlo dobra i obuhvatna rođendanska kompilacija "75 – Good Rockin' Tonight" koja je za svaku svijeću na torti dala jednu pjesmu. No, onima koji se danas brinu o Elvisovim izdanjima sve je teže biti zanimljiv jer je pjevačev opus izdan u gotovo svim mogućim kombinacijama vremenskih epoha i žanrova pa je glazba na ovim proslavama tako prešla u drugi plan, a u prvi je stavljen Kraljev utjecaj na pop kulturu, ali i način života koji je tek blijeda sjenka onoga što je pjevač učinio za razvoj rock 'n' rolla.

Taj je problem permanentan još od zadnjih godina Elvisova života, a za to je djelomično kriv i on sam. No, Elvisova karijera, a posebno njen dio iz 1950-ih, i dalje ostaje jedna od najvećih priča u povijesti glazbe 20. stoljeća.

Najveća, četverodnevna proslava Elvisova rođendana opet će se, kao i obično, održati u Gracelandu gdje će njegova supruga Priscilla razrezati i rođendansku tortu. Sve kao da je još živ.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije