DRAGANA VARAGIĆ

Sjećate se Jagodinke iz 'Varljivog leta '68'? Pogledajte kako danas izgleda glumica koja ju je utjelovila

Foto: YouTube screenshot
1/2
11.03.2024.
u 09:21

U kultnom filmu "Varljivo leto '68" u kojem je uz Slavka Štimca (63) glumila i Dragana Varagić (66) koju svi pamte po ulozi Jagodinke i sceni u kojoj joj Štimac prilazi s leđa i prima je za grudi.

U ljeto 1968. godine, maturant Petar (Slavko Štimac), u potrazi je za ljubavi, zbog čega se nasumično i istovremeno zaljubljuje u više žena, uglavnom onih starijih i udanih pa se čak zaljubi i u svoju profesoricu sociologije zbog koje za maturalni rad uzima temu iz marksizma. Ukratko radnja je ovo sada već kultnog filma "Varljivo leto '68" u kojem je uz Slavka Štimca (63) glumila i Dragana Varagić (66) koju svi pamte po ulozi Jagodinke i sceni u kojoj joj Štimac prilazi s leđa i prima je za grudi. Baš ta scena se većini urezala u sjećanje i Slavko Štimac je često spominjao u intervjuima kako mu je žao što se većini gledatelja od cijelog filma najviše pamti baš tu scenu. Dragana Varagić je imala 27 godina kada je snimila tu scenu, ali njezinu karijeru obilježile su i druge uloge. 

Rodila se 1957. godine u Kraljevu i svoju prvu glumačku ulogu odigrala je u osnovnoj školi i to u amaterskoj predstavi koju je režirala njena baka. U gimnaziji je pokazivala veliki interes za prirodoslovne predmete i imala je želju postati liječnica, ali na kraju srednje škole odlučila se ipak za glumu. Prvu ulogu televizijsku ulogu je odigrala na trećoj godini studija kada je glumila u seriji "Svetozar Marković" koju je režirao naš redatelj Eduard Galić. Sa Žarkom Lauševićem, Dragomirom Pešićem i Velimirom Batom Živojinovićem je glumila u filmu „Progon“ Predraga Golubovića, zatim je dobila i ulogu u filmu Veljka Bulajića „Veliki transport“, a onda je stigla i uloga u "Varljivom letu '68". 

Dragana je jednom prilikom ispričala kako je ulogu u "Varljivom letu '68" sama birala i da je od redatelja tražila samo da Jagodinka pjeva jednu meksičku pjesmu i da ima niški naglasak. Početkom 90-ih Draga se odselila u Kanadu gdje je uglavnom u kazalištu nastavila svoju glumačku karijeru, a kasnije je u Ottawi predavala glumu i režiju na tamošnjem sveučilištu. Glumica se sredinom 80-ih udala za karikaturista Dušana Petričevića, a 1988. godine dobili su kći Mihailu, koju od milja zovu Miša.
Zbog obiteljskih razloga Dragana se s obitelji nakon 2012. godine vratila u Beograd. 

 

Foto: Daniel Pavlić

 

- Mislila sam da ću imati više vremena za sebe nego u Kanadi, ali nije tako. I jesam i nisam ona stara Dragana. Ne samo zbog godina, već i zbog raznih iskustava koje sam stekla u međuvremenu. Nisam se pokajala što sam se vratila. Ovih godina sam povremeno odlazila u Kanadu raditi. Uglavnom na fakultetu, kao profesor ili redateljica. Kao da sam spojila dva svoja različita života i živim neki novi, treći - još uvijek radoznala i zaljubljena u mogućnost da se stalno mijenjamo - rekla je nedavno u jednom intervjuu. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije