Dom naroda

Sjednicu prekinuli zbog umora i upitnog kvoruma

Dom naroda
14.12.2012.
u 09:26

Zakon o Poreznoj upravi FBiH Prema izmjenama, ubuduće bi porezni obveznik trebao biti u prilici naznačiti za koji porez ili kaznu vrši plaćanje

Rasprava o mnogim važnim zakonima jučer je ostala u sjeni konzultacija oko uvrštavanja u dnevni red zasjedanja Doma naroda odluke o razrješenju dosadašnjeg i imenovanju novog, privremenog Upravnog odbora RTV FBiH. Predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Amir Zukić (SDA) najavio je mogućnost aktiviranja mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa, jer odluke o imenovanju novih članova Upravnog odbora te privremenom mandatu smatra nezakonitim.

Odluka na Sudu

To znači da bi o smjeni UO-a odlučivao Ustavni sud FBiH. Sjednica je zbog upitnog kvoruma i umora izaslanika prekinuta prije rasprave o poslovanju RTV FBiH i eventualnog izjašnjavanja o postavljanju privremene uprave u ovoj medijskoj kući. Dom naroda razmatrao je jučer Prijedlog zakona o zaštiti od nasilja u obitelji koji je predložila entitetska Vlada nakon široke javne rasprave. U prijedlogu koji na cjelovit način regulira ovu oblast ističe se kako će se smatrati da postoji nasilje u obitelji ako postoji osnovana sumnja da su učinjene radnje kojima član obitelji nanosi tjelesnu, psihičku ili seksualnu bol ili patnju, kao i prijetnje koje kod drugog člana obitelji izazivaju strah od ovih vrsta nasilja, Primjenu i provedbu ovog zakona osigurat će općinski sud, policija, tijelo starateljstva i druge institucije nadležne za socijalnu i zdravstvenu zaštitu, uz obvezu zajedničkog i usuglašenog djelovanja, predviđeno je također. Onima koji počine obiteljsko nasilje izriču se zaštitne mjere udaljenja iz stana i zabrana vraćanja u te prostore. Između ostalog, Dom naroda je jučer razmatrao izmjene i dopune Zakona o Poreznoj upravi FBiH, gdje se bit izmjena odnosi na redoslijed naplate poreza, odnosno plaćanja i izmirivanja poreznih obveza.

Izmirenje obveza

Ubuduće bi porezni obveznik trebao biti u prilici naznačiti za koji porez ili kaznu vrši plaćanje. Također se mijenja i postojeći redoslijed uplate određenog poreza po principu da se odmah poslije izmirenja troškova prekršajnog postupka i prinudne naplate izmiruje porezni dug, a tek potom kazne i kamate. Raspravljalo se i o Prijedlogu zakona o izmirenju obveza Federacije BiH prema Federalnom zavodu MIO. Svrha ovog zakonskog akta je stvaranje pretpostavki koje bi, s obzirom na tešku financijsku situaciju, omogućile da se neizmirene obveze Federacije BiH prema Zavodu MIO izmirie u dužem vremenskom razdoblju. Riječ je o sredstvima koja, zaključno s 2009. godinom, iznose 180.979.871,11 KM. Kako je propisano, ove obveze bit će izmirene u gotovinskom iznosu u deset rata počevši od 2013. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?