Školska godina

Školsko zvono!

Školarci
20.08.2012.
u 10:31

Kako bi kupili svu potrebnu školsku opremu roditelji potroše i više od 500 KM po školarcu

Mišljenje većine školaraca vjerojatno je da ljeto prebrzo prođe, da ih prije nego što trepnu dočekaju nove obveze i sati sjedenja u klupama ponavljajući već poznata i učeći nova gradiva. Ipak, roditeljima još i brže to vrijeme prođe jer se jako brzo počnu nizati financijski troškovi i kupovanje potrepština koje moraju pribaviti da bi djecu opremili za polazak u školu. U većini škola nastava bi trebala započeti prvog ponedjeljka u rujnu, a knjige potrebne za ovu školsku godinu na police knjižara još uvijek nisu stigle. Ipak, potražnja za školskom opremom se polako već osjeti.

Troškova preko glave

Kada se razmišlja o opremi za školu, cijene su uglavnom male i dosta pristupačne. Međutim, ako se počnu zbrajati sve “sitnice”, priča se mijenja. Da bi imali u čemu nositi udžbenike, dijete mora imati školsku torbu koja se ovisno o kvalitet i prepoznatljivosti proizvodača kreće od 30 do 100 KM, a pogotovo im se cijena povisi ako se na njima nađe pokoji poznati lik iz crtića. Pernice koštaju 10 do 15 KM, a za kvalitetnije i veće ćete izdvojiti i do 27 KM. “Roditelji uglavnom kupuju jeftinije stvari ili neke srednje cijene, žao im je da svome školarcu ne priušte sve najbolje, ali vremena su takva, financijska situacija je loša”, kažu nam prodavačice u knjižari, “ali kad se malo bolje pogleda, najčešće se ispostavi da je taj način skuplji jer ubrzo opet moraju kupovati nove stvari”, navode. Male bilježnice tankih korica koštaju od 0,40 KM do 1,50 KM, a velike idu i do 2,30 KM. Za neke predmete su potrebne i bilježnice debljih korica čije se cijene, za male, kreću od 1,25 do 4,80 KM za one velikih formata. Cijene udžbenika se još uvijek ne znaju, ali s obzirom na nakladnika mogu varirati i po nekoliko desetaka KM.

Čeka se sniženje

Nakon što se riješe svi gore navedeni troškovi, ostaje još jedan ali podjednako skup trošak-odjeća. “Zasad će kupiti barem dva para tenisica, trenirku, dva para traperica, nekoliko majica. Kako vrijeme bude prolazilo, kad malo zahladi , kupit ću jaknu, kaput... Ali za to gledamo uhvatiti koje sniženje. I eto kada sve izračunam, udžbenike, bilježnice, torbu, odjeću, obuću... ispod barem 600 KM rijetko kada prođem”, zaključuje majka jedne vesele novopečene školarke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?