UOČI UTAKMICE

Slišković: Teško je očekivati da će Hrvatska slaviti u Beogradu

sliskovic
VL FOTO
05.09.2013.
u 09:15

Na Svjetskom prvenstvu u Brazilu od reprezentacija iz regije popularno zvani Baka prije svega vidi Bosnu i Hercegovinu

Blaž Slišković, nekadašnji izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine u ekskluzivnom razgovoru za agenciju Anadolija (AA) rekao je da je bh. reprezentacija blizu plasmana na Svjetsko prvenstvo u Brazil, ali da svi trebaju biti svjesni da još ništa nije gotovo, te da ne smije biti ni najmanjeg opuštanja uoči četiri posljednja kola u kvalifikacijskoj grupi \"G\".

- Očekujem pobjedu u petak u Zenici. Bosna i Hercegovina u ovom trenutku kvalitetnija je od Slovačke. Naši igrači imaju veliki motiv, jer pobjeda bi nam uvelike otvorila vrata Brazila. Uz kvalitetu i fantastičnu podrška sa tribina ne sumnjam u naš uspjeh - rekao je Slišković, naglasivši: 

- Ako pobijedimo u Zenici puno će nam biti lakše sa istim protivnikom četiri dana kasnije u Žilini. Ukoliko izgubi na Bilinom polju, Slovačka gubi sve izglede da može i do baraža za SP, te bi imali i motiv manje u \'revanšu\' sa nama. Dogodi li se remi ili, ne daj Bože, poraz u Zenici bili bismo u velikim problemima i bilo bi ugroženo naše prvo mjesto u grupi. Ipak, ne treba uopće razmišljati o tome. Treba vjerovati da ćemo u susretima sa Slovacima obaviti ključni posao na putu ka Brazilu“.

Nekada fenomenalni igrač sredine terena smatra i kako će regionalni derbi u petak u Beogradu, između Srbije i Hrvatske, ponuditi dobru i neizvjesnu utakmicu.

- Bez obzira što Srbija gotovo da nema nikakvih šansi za plasman na SP njihov rivalitet sa Hrvatskom je veliki. U  derbijima nikada nema favorita. Srbija će imati snažan motiv da dobije ljutog rivala na Marakani, i tako se donekle iskupi za loše igre i rezultate u tekućim kvalifikacijama. Hrvatska će, vjerujem, igrati ponajprije da ne izgubi. Naravno, ako se izabranicima Igora Štimca ukaže prilika tražit će i pobjedu. Međutim, teško je vjerovati da će Hrvatska slaviti usred Beograda“, smatra Slišković, napomenuvši da Hrvatska nije bila na nivou u posljednjim prijateljskim utakmicama, te da i zbog toga nije optimista u pogledu trijumfa „vatrenih“ u srbijanskoj prijestolnici.

Na Svjetskom prvenstvu u Brazilu od reprezentacija iz regije popularno zvani Baka prije svega vidi Bosnu i Hercegovinu. 

- Bosna i Hercegovina prije će na SP nego li Hrvatska. Hrvatska će, prema svemu sudeći, svoju priliku za odlazak u Brazil tražiti kroz baraž. U biti, ukoliko Hrvatska pobjedi u Beogradu sve će ovisiti o susretu Belgija – Škotska, te ako bi Škoti iznenadili, onda bi i Hrvatska kao prva iz grupe \'A\' mogla u Brazil - mišljenja je Slišković, dodavši da „i Crna Gora ima priliku otići na SP, ali veoma teškim i trnovitim putem“.

Iako je za Sliškovića „BiH najbliža iz regije do Brazila“ i u igri tima izbornika Safeta Sušića morat će sve funkcionirati kako bi ostvario san.

- Centralna figura u reprezentaciji BiH je Zvjezdan Misimović i od njega, ali i kolektivne igre cijelog tima zavise stvari u pohodu na Mundijal. Sve oči uprte su u Edina Džeku, Vedada Ibiševića i Miralema Pjanića. No, umnogome sve se vrti oko Misimovića. Kada je Zvjezdan psihički i fizički spreman onda cijeli tim igra odlično. Ni Džeko ne bi tako lako davao golove da nije Misimovića i Pjanića. Isto tako, ni oni ne bi bili to bez vrhunskih napadača kakvi su Džeko i Ibišević. To vam je isto kao nekada u Veležu. Ne bi bilo Vahe (Vahida Halilhodžića, op.a.) da nije bilo mene, ni mene bez njega. Nogomet zato i jeste kolektivni sport. Recimo, bez i sa Emirom Spahićem obrana BiH je nebo i zemlja“, pričao je Slišković novinaru agencije Anadolija.

Popularni Baka nije konkretno rekao tko je za njega najbolji nogometaš na Balkanu, ali je tvrdio da se svojevremeno divio majstorijama Marka Mlinarića, Vladimira Petrovića, Dragan Stojkovića, Roberta Prosinečkog, Safeta Sušića…

- Ima ih mnogo i ne bi bilo OK da bez ozbiljnije analize kažem da taj i taj je najbolji - kaže Slišković, a na pitanje šta misli o igrama Luke Modrića u Real Madridu, odgovorio je:

- U hrvatskoj reprezentaciji Modrić je pokazao da je nositelj igre. Da je veliki igrač pokazivao je i u Tottenhamu, pa i sada u Realu. Nije mu lako, ali se ustalio u momčadi i to je za svaki respekt. On je vrhunski igrač koji ima jednu jedinu manu, a to je fizička predispozicija. Ipak, on je neutralizira pametnom igrom i jednostavnošću. Da je Luka malo fizički robusniji bio bi jedan od najboljih nogometaša svijeta“.

Slišković se u potpunosti ne slaže sa izborom UEFA žirija koji je u sezoni 2012/13 za najboljeg igrača u Europi proglasio Francka Riberya, prvotimca Bayerna sa kojim je Francuz  osvojio sve što se osvojiti moglo.  

- Ribery pojedinačno nije najkvalitetniji, ali shvatam njegov izbor zbog osvojenih trofeja, jer takvima daješ prednost ako biraš najbolje u sezoni. Individualno gledajući Riberyja i Lionela Messija prosto je nemoguće usporediti. Iako nije osvajao sve pehare Messi je briljantno odigrao i prošlu sezonu. Konstantno je na vrhunskom nivou - govorio je Slišković.

Uspoređujući Messija i Cristiana Ronalda, Slišković je kazao:

- Jako teško. Dva najbolja igrača, ali toliko različita po stilu i načinu igre. Kada bi kao trener mogao birati koga uzeti u ekipu, naprosto, rekao bih uzima obojicu. Njima dvojici nitko nije ravan. Gareth Bale ima sjajne fizičke predispozicije, ali nema tehniku poput Messija i Ronalda, te zato nikada neće biti bolji od njih. Samo je jedan čovjek bio i ostao najbolji, bolji i od Messija i Ronalda. Da Diego Maradona još igra i danas bi bio najbolji na svijetu! Kakav Messi!? Kakav Ronaldo!?  Maradona je imao sve, besprijekornu tehniku, brzinu, to jeste i fizičke i psihičke najviše domete. Da ga je sada vratiti, ponovit ću, bio bi opet najbolji“.

Uz Ronalda i Messija za Sliškovića su najbolji nogometaši današnjice Xavi i Andres Iniesta iz Barcelone.

„Njih dvojicu posebno uživam gledati na terenu. Xavi i Iniesta puno se kreću, igraju jednostavno i precizno, razmišljaju prije nego prime loptu. Unaprijed predvide svaki svoj potez. Oni se na travnjaku ne umore samo od trke… I mozak im se umori za vrijeme utakmica - kroz smijeh rekao je Slišković za agenciju Anadolija.

Mega poznati Mostarac dijeli mišljenje sa Michel Platinijem, predsjednikom UEFA koji je u petak u Monacu istakao da „nije normalno koliko pojedini klubovi plaćaju nekim igračima“.

- Veliki transferi ugrožavaju nogomet u više slojeva, ne samo što je sve preraslo u biznis i pomalo gubi draž sportskog natjecanja. Recimo, za Balea Real da 100 miliona eura, a njegovog trenera Carla Ancelottija plaćaju npr. sedam ili osma. Kako će on imati Ancelotti imati autoritet nad njim. Zbog toga što pojedinim nogometašima novac udari u glavu često se dpgađaju sukobi sa trenerima - ističe Slišković, iz trenerskog ugla poručivši:  

- Istina, većina igrača je normalnog karaktera, što je sreća za mnoge trenera. No, kada imate preplaćene sujetnike u svlačionici onda ste u nezavidnom položaju. Ne možeš ih  nikako obuzdati. I onda se dogodi da ili ti ili on morate napustiti  klub. U većini slučajeva to je trener, jer pojedini igrači iskorištavaju svoju moć i popularnost -zaključio je Slišković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije