Smiju se ženiti

Španjolska legalizirala sklapanje istospolnih brakova

homoseksualci
AFP
07.11.2012.
u 07:51

Zakon o legalizaciji istospolnih brakova u Španjolskoj je donesen 2004. godine u vrijeme vladavine Socijalističke radničke stranke

Nakon što je Španjolski ustavni sud u utorak odbacio žalbu Narodne stranke (PP), kojom je zatraženo utvrđivanje ustavnosti Zakon o legalizaciji sklapanja istospolnih brakova, Španjolska je postala jedanaesta država u svijetu koja je odobrila sklapanje brakova homoseksualnih parova.

Kako prenosi klix.ba Španjolski ustavni sud ovu je odluku donio čak sedam godina od podnošenja prigovora PP-a koji je u svojoj žalbi naveo kako taj zakon nije u skladu s Ustavom, te kako se njime krše temeljne norme bračne zajednice.

Zakon o legalizaciji istospolnih brakova u Španjolskoj je donesen 2004. godine u vrijeme vladavine Socijalističke radničke stranke na čelu s premijerom Luisom Rodriguezom Zapaterom, a od tada pa do danas u Španjolskoj je sklopljeno 22.442 istospolnih brakova.

Prva zemlja u svijetu koja je ozakonila istospolne brakove je Nizozemska, i to 2001. godine.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?