BIVŠI IZBORNIK

Aco Petrović: Hrvatska je napravila veliki pomak. Amerikanci su me razočarali iz više razloga

PIXSELL
05.09.2023.
u 08:23

'Do poraza od Brazila Kanadu sam smatrao prvim favoritom za finale, no onda se kod njih pojavila nevjerojatna nervoza. Bez obzira na sve, oni veliki dio utakmice igraju jedan na pet preko Shaija. On igra sjajno, no pitanje je kakva bi njegova uloga i učinkovitost bila da je tu i Jamal Murray' rekao je Aco za Večernji

Svjetsko košarkaško prvenstvo stiglo je do najzanimljivije faze – do četvrtfinalnih utakmica i zone medalja. A za mjesto u polufinalima nadmetat će se, već u utorak, Srbija i Litva (10.45) te SAD i Italija (14.40), dok su u srijedu na rasporedu ogledi Njemačke i Latvije (10.45) odnosno Kanade i Slovenije (14.30).

Litavci školovali Amerikance

A o svemu što je na Mundijalu bilo i što na predstoji popričali smo s bivšim hrvatskim i brazilskim izbornikom, donedavnim sportskim direktorom HKS-a Acom Petrovićem koji je pomno pratio sva zbivanja na Filipinima te u Indoneziji i Japanu. A kao i na svakom velikom natjecanju, i na ovom je bilo stradalih favorita pa tako Francuzi nisu prošli ni početnu skupinu.

– Francuska je na SP došla bez razigravača i platila je cijenu toga jer ni za jednu agresivnu obranu nisu imali rješenja. Jako me zanima hoće li Francuzi povući zabranu za Huertela, izdanu zbog igranja u ruskom klubu, s obzirom na to da žele biti konkurentni na predstojećim Olimpijskim igrama kojima su domaćini.

Skupinu prvog kruga nije prošla ni Finska koja je, naš je dojam, svedena tamo gdje joj je i mjesto unatoč "šušuru" koji je stekla zbog pobjeda nad Hrvatskom. Oni koji su znali kako igrati obranu na Markkanenu Fince su i prizemljili.

– Nakon što su priredili iznenađenje na Eurobasketu, svi su u pripremi radili skauting na temu Markkanena da bi ga tijekom utakmica davili do iznemoglosti. A nama je čovjek zabio 43 koša a da nismo napravili pošten prekršaj. Uostalom, i primjer Finske bio je pokazatelj da reprezentacije koje se baziraju na jednom ili dva igrača ne prolaze. Ovdje su prolazile momčadi koje igraju timsku košarku.

A primjer individualizirane igre u napadu jest i Kanada koja se pojavila u najjačem sastavu koji je ikada sakupila, sa sedam NBA igrača.

– Do poraza od Brazila Kanadu sam smatrao prvim favoritom za finale, no onda se kod njih pojavila nevjerojatna nervoza. Bez obzira na sve, oni veliki dio utakmice igraju jedan na pet preko Shaija. On igra sjajno, no pitanje je kakva bi njegova uloga i učinkovitost bila da je tu i Jamal Murray.

Osim Fibinih sudaca, na čiji je račun imao prigovora i na prošlom SP-u kao izbornik Brazila, za Petrovića su i Amerikanci nemalo razočarenje.

– Razočarali su iz više razloga. Imaju sjajan stručni stožer jer su uz Kerra tu još i Spoelstra i Lue, dakle trojica iz kruga šest-sedam najboljih NBA trenera. Oni dominiraju ako se uspiju nametnuti obrambeno i ako imaju otvoren teren. Inače, sve im se svodi jedan na pet i ludilo poput Edwardsova protiv Litve koje im nije pomoglo. Štoviše, ovo što im je Litva napravila bila je škola košarke.

Mogu li im priprijetiti i Talijani? I što je to što ima njihov osporavani izbornik Pozzecco?

– Od sva četiri polufinala uvjeren sam jedino da će Amerikanci dobiti Talijane. Njima više odgovaraju Talijani nego Srbi jer Talijani nemaju visoke centre pa će ih sve preuzimati i neće im dozvoliti toliko otvorenih šuteva. Inače, Pozzecco potencira kemiju momčadi i svima želi pokazati koliko je to složna skupina igrača, pri čemu ponekad i pretjeruje, no bez razloga ga podcjenjuju.

A Srbija je u četvrtfinalu dobila željenog suparnika. No je li Litva nakon pobjede nad Amerikancima doista poželjnija prepreka od SAD-a?

– Priželjkivali su Litavce dok nisu vidjeli litavsku moć. Možda zvuči heretički, no držim da bi im Amerikanci bili lakši suparnik. Utakmica Litva – Srbija bit će najneizvjesniji četvrtfinale.

Kakvi su izgledi Slovenaca da iznenade Kanadu? Je li Dončić izvukao maksimum od suigrača?

– Kanađanima dajem blagu prednost. Kad su Australci krenuli udvajati Dončića, on je razigrao suigrače. Kanađani će zacijelo na Dončiću igrati obranu jedan na jedan, primarno Brooks, i cilj će im biti da se ostali Slovenci ne razigraju.

Kemija se vidjela prostim okom

Četvrtfinale koji privlači pozornost jest i onaj Njemačke i Letonije koja je po putu pobijedila Francusku, Brazil i Španjolsku.

– Njemačka izgleda moćno, što smo vidjeli i na Eurobasketu kada su bili treći, a sada su otišli još i korak dalje u igri. Oni su uz Litvu dosad pokazali najviše i impresivno je kako su protiv Slovenije za 30 minuta napravili razliku od 43 koša. No Letonija igra kao u transu i izvela je previše iznenađenja da bi Njemačka bila apsolutni favorit. Oba razigravača im jako dobro čitaju igru, lopta se kreće sjajno i ono što Letonija igra vjerojatno je želja svih trenera.

A želja Hrvata je da im reprezentacija nastavi igrati kao ovo ljeto kada je osvojila olimpijski pretkvalifikacijski turnir u Istanbulu.

– Hrvatska je napravila veliki pomak. Igrali smo na moderan način, lopta je cirkulirala, s boka na bok pa bi se napadalo nakon petog-šestog dodavanja kada bi suparnička obrana bila u disbalansu. Osim toga, Sesar je pokazao ono što je danas strašno bitno, a to je kemija unutar momčadi, a naša se vidjela golim okom.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije