neće biti lako, ali...

BiH dobila skupinu iz koje može na EP

04.12.2018.
u 10:54

Što u europski nogomet donose kvalifikacijske utakmice za predstojeće Europsko prvenstvo, saznali smo nakon ždrijeba u Dublinu, a koliko će nogometni zaljubljenici u Bosni i Hercegovini i svijetu uživati ostaje nam vidjeti tijekom šest mjeseci iduće godine u 10 kvalifikacijskih utakmica.

U više europskih gradova

Europsko prvenstvo u 2020. godini igrat će se prema novom sustavu kvalifikacija i novom načinu održavanja, i to u 12 gradova i država, Rim (Italija), London (Engleska), Dublin (Irska), Amsterdam (Nizozemska), Bukurešt (Rumunjska), Baku (Azerbajdžan), Bilbao (Španjolska), Kopenhagen (Danska), Munchen (Njemačka), Budimpešta (Mađarska), St. Petersburg (Rusija) i Glasgow (Škotska). Kvalifikacijske utakmice igrat će se od ožujka do studenog iduće godine, a iz kvalifikacijskih skupina na završnicu EP-a će se plasirati po dvije najbolje vrste iz svake skupine.

Reprezentacija BiH ždrijebom je određena da se natječe u skupini J s Italijom, Finskom, Grčkom, Armenijom i Lihtenštajnom, što nije loše, ali nije ni najsretnije rješenje nakon sagledavanja svih tihih želja i kvalitete ždrijebanih reprezentacija. Ipak, možemo vjerovati kako smo bili miljenici sreće, jer prema trenutačnom statusu i kvaliteti protivnika s kojima moramo igrati, možemo se nadati najboljem ishodu i po prvi put se kvalificirati na Europsko prvenstvo. Naravno, ne mislimo kako je skupina lagana, ali smo sigurni kako imamo kvalitetu. Ishodišnu namjeru dviju reprezentacija za igranje na EP treba tražiti u tercetu nogometaša Italije, BiH i Grčke, koji kotiraju kao favoriti, ali se mora računati i na ogromnu želju Finske u kojoj će jedan mladi i poletan sastav tražiti svoje mjesto među europskom elitom. Najveća opasnost prijeti od talijanske reprezentacije za koju, ipak, moramo imati na umu kako će biti sastavljena od nogometaša iz “liga petice” i koja je, u kumulativnom zbroju vrijednosti igrača, sigurno najskuplja u ovoj skupini. Talijanska reprezentacija je možda i jedan od favorita u grupnom dijelu kvalifikacija za Europsko prvenstvo, ali i oni će morati biti oprezni u susretima s BiH, Grcima i Fincima. Svaka pogreška u pristupima ovim utakmicama može umanjiti prilike da se nađu na EP koje, usput napomenuto, počinje 12. lipnja 2020. godine u Rimu.

Neugodna Finska

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine možemo kazati kako se trenutačno ipak možemo nositi s Italijom, koja za sada ne igra na nekoj visokoj razini, i kako možemo priželjkivati i veći zbroj bodova s obzirom da smo pokazali da “znamo igrati na rezultat”. Znalci i nogometni treneri ističu kako smo trenutačno bolji i od Grčke, koja je za BiH tradicionalno neugodan protivnik, čak i kada se igraju prijateljske utakmice.

Jedna reprezentacija će za nas, Talijane i Grke ipak biti velik ispit, a radi se o Finskoj koja se nakon nekih rezultata u Ligi nacija mora respektirati. Reprezentacija Armenije i Lihtenštajna ne bi trebale biti prepreke BiH, ali ćemo već u prvoj utakmici za protivnika imati Armence i jak test na domaćem terenu. Ta utakmica, kao prvi susret u kvalifikacijama, na programu je planirana je za 23. ožujka, da bismo tri dana kasnije ponovno bili domaćini reprezentaciji Grčke. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije