BiH prvak Europe

Izabranici Josipa Pandže osvojili su naslov prvaka! BiH je zlatna

bihkadetikosarka
Foto: FIBA
1/3
16.08.2015.
u 22:16

Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine, čiji je izbornik Josip Pandža, osvojila je naslov prvaka Europe.

Mladi bh. košarkaši su večeras u Kaunasu, u finalu EP-a za igrače do 16 godina, pobijedili reprezentaciju Litve sa 85:83 (26:19, 24:18, 19:22, 16:24). U četvrtfinalu je pala Njemačka, u polufinalu Španjolska, a sada i Litva.

Najefikasniji u reprezentaciji BiH bili su Džanan Musa sa 33 i Sani Čampara sa 23 poena.

Bh. igrači su sjajno otvorili meč. Odlična skok igra, te nekoliko pogođenih vanjskih šuteva, uz dobru obranu nakon prve četvrtine donijeli su BiH prednost od 26:19.

Džanan Musa je bio nerješiva enigma za obranu Litvanaca, a tim BiH je u defanzivi uspio umnogome zaustaviti najjače oružje Litvaca, šut za tri poena. Njegoš Sikiraš u prvom razdoblju je ubacio samo četiri poena, ali sa četiri skoka je dominirao reketom.

Najveća prednost BiH je iznosila 11 razlike, iako je većim dijelom prvog poluvremena rezultat bio poprilično blizu, u korist bh. tima koji je vodio od samog početka, javlja N1.

Uleckas i Vasiliauskas su bili najveća prijetnja po koš BiH, dok je Musi sjano pomagao Sani Čampara, najviše vanjskim šutem.

Kako je odmicala druga četvrtina, javili su se problemi u defanzivnom skoku. Kada god bi se BiH odmakla na osam ili devet poena prednosti, Litva bi napravila seriju, uglavnom prouzročenu grešama bh.igrača, tako da nisu dozvoljavali veću slobodu u igri reprezentacije Igora Pandže.

Ipak, posljednje tri minute Litvanci su dosta pali u igri, previše nerezonski šutirali što su najviše koristili Musa i Čampara, te pomogli BiH da se odmakne na 13 poena razlike nakon 20 minuta igre. Na odmor se otišlo pri rezultatu 50:37 za BiH.

Iako su Litvanci bolje otvorili drugi dio, i malu nervozu tima BiH, Čampara trojkom s osam metara, te lucidnom asistencijom Muse, BiH ponovo vraća 13 poena prednosti, a rezultat je glasio 55:42.

Komentara 3

CO
cope
23:05 16.08.2015.

Kako ste ovako opsirno napisali o prvaku Europe,kao da su Mamici donji pobijedili na malo nogometnom turniru.Vidim da vas je mnogo obradvala ta vijest.

SO
Special_one
23:27 16.08.2015.

Čestitke prvacima Europe, čestitke Pandži i Musi!

CO
cope
17:28 17.08.2015.

Vidim da ste sada dodali malo vise u odnosu na prvobitni clanak.Samo ne znam tko vam je ovaj Igor Pandza ,I da vas ispravim reprezentacija nije njegova vec Bosne I Hercegovine koliko sam vidio na dresovima im stoji BIH.Ovim nee zelimda umanjim zasluge gospodina Josipa Pandze vec da skrenem paznju na tendeciozno pisanje vaseg " novinara".

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije