VAHID ZA VL

Legenda iz BiH o hrvatskom treneru: O njemu se puno priča i to s dobrim razlogom

Pixsell
13.05.2021.
u 07:11

– Ma meni je posebno drago, znam dobro te klubove i znam kakav im je potencijal. Trenirao sam i jedne i druge i imam tu povezanost pa je još i zanimljivije pratiti - rekao nam je Halilhodžić za Lille i PSG

Utrka u Francuskoj nikad napetija. Samo dva kola prije kraja prvenstva matematički postoje četiri kandidata za osvajanje naslova. Kolo predvodi Lille (79), slijedi PSG (76), zatim Monaco (74) i Lyon (73), a takvo nešto se u Francuskoj nije dogodilo nikad. Tu rijetku pojavu nakon gotovo desetljeća dominacije PSG-a s nama je prokomentirao Vahid Halilhodžić, izbornik Maroka i bivši strateg Dinama koji ima puno iskustva u francuskom nogometu.

– Utrka je jako zanimljiva i uživam prateći je. Međutim, mislim da je Lille napravio prednost koju će uspjeti držati do kraja prvenstva, Pariz će dati sve da ga dostigne, ali teško da će uspjeti u tome. Lille je u jednom pozitivnom naboju i ciklusu i samopouzdanje mu je na jednoj strašno visokoj razini, kad uđu u utakmicu, vidi se da vjeruju da će pobijediti, još kad u momčadi imaš igrače u formi kao što je Burak Yilmaz koji sam može riješiti svaku utakmicu... Nemaju ni teških utakmica do kraja prvenstva, ma Lille je za mene 90 posto šampion – rekao nam je Halilhodžić, a zatim ipak bacio malo zrno sumnje:

– Ne možemo nikad biti sigurni. Morate uzeti u obzir da je PSG ispao iz Lige prvaka i da će sad sve snage usredotočiti na osvajanje prvenstva, za njih bi to bila totalna sramota da ni u Europi ni u Francuskoj ne osvoje glavni zacrtani trofej. Problem je kod PSG-a što imaju puno problema, bilo je tu i ozljeda, a i puno se priča o ugovorima. Ne mogu znati kako to utječe na svlačionicu jer nisam tamo, ali sigurno je da tamo nešto još nije kliknulo.

Nije nas čudilo da Halilhodžić pomno prati ovu borbu za naslov jer usko je povezan s oba glavna aktera utrke, vodio je i jedne i druge. Na klupi Lillea sjedio je od 1998. do 2002. te mu je u tom periodu najveći uspjeh bio osvajanje druge lige u sezoni 1999./2000., dok je na klupi Paris Saint-Germaina sjedio od 2003. do 2005. Tamo je postizao značajnije uspjehe još u doba kada Paris Saint-Germain nije bio ovakav stroj novca kakav je danas. U svojoj prvoj sezoni osvojio je kup i bio drugi u prvenstvu (što je tada bilo ogromno postignuće za PSG). Taman je propustio voditi Ronaldinha koji je otišao u Barcelonu.

Vidi se da Halilhodžiću bilo izrazito drago da se baš njegova dva bivša kluba bore za naslov na ovako zanimljiv način.

– Ma meni je posebno drago, znam dobro te klubove i znam kakav im je potencijal. Trenirao sam i jedne i druge i imam tu povezanost pa je još i zanimljivije pratiti.

Iako sve četiri momčadi u ovoj utrci matematički mogu osvojiti naslov, Vaha je to nekako logično podijelio na borbu za naslov između Lillea i PSG-a te borbu za mjesto u Ligi prvaka između Monaca i Lyona. U ovoj drugoj borbi Vaha daje prednost svojem trenerskom kolegi Niki Kovaču.

– Monaco je bio u jako velikom zaostatku i napravio je strašnu seriju te si vjerojatno osigurao mjesto u Ligi prvaka iduće sezone, što je velika stvar. Puno se priča o Niki Kovaču i on je to zaslužio. Prednost dajem Monacu zbog tog boda više, ali siguran sam da će tu i Lyon imati nešto za reći.

Vahu, osim utrke za naslov prvaka, nažalost, veže i ovogodišnja utrka za ostanak u Ligue 1. Jedan od najvećih klubova u francuskoj povijesti i posljednji klub koji je Vaha vodio prije nego što je preuzeo reprezentaciju Maroka, Nantes, u grčevitoj je borbi za ostanak u prvenstvu. Trenutačno su na 18. mjestu koje vodi u doigravanje za ostanak s trećeplasiranim iz druge lige, a imaju 37 bodova. Iza Nantesa je Nimes (35), a ispred su ugurani Strasbourg (38), Lorient (38), Bordeaux (39) i Brest (40) tako da prilike za spas još ima.

– Mogao sam predvidjeti što će se u Nantesu dogoditi kad sam otišao. Situacija je do prije dva-tri tjedna bila katastrofalna i ovaj val s tri pobjede ih je izvukao. Nadam se da neće morati ni u doigravanje ako ovako nastave, ipak Nantes zaslužuje mjesto u prvoj ligi. Zaključak cijele priče je da francuski nogomet počinje dobivati pažnju koju zaslužuje, a koliko je kvalitetan, naš sugovornik je iz prve ruke znao i puno ranije.

– Uvijek su tu uz PSG bile još 3-4 kvalitetne ekipe, Lyon, Marseille, Monaco, Lille, ekipe koje imaju izvanredan potencijal za velike rezultate. Budžet francuske lige možda nije kao engleski, ali kvaliteta trenera i igrača uopće nije toliko daleko i to sada dolazi na vidjelo s napetim prvenstvom i dobrim rezultatima u Europi – zaključio je Halilhodžić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?