ANTE BAKOVIĆ

Poznat datum ispraćaja čovjeka koji je zadužio hrvatski sport: 'Presidente, hvala na svemu'

Ante Baković
08.01.2023.
u 09:28

Odbojkaški i sportski svijet u Hrvatskoj tuguje zbog prerane smrti Ante Bakovića. A i šire jer su Hrvatski odbojkaški savez i njegov nažalost prerano preminuli predsjednik visoko kotirali u Svjetskom i Europskom odbojkaškom savezu. Nije izdržao borbu s opakom bolešću, a borio se kao lav, borio se kao što su se borili njegovi igrači i igračice igrajući za hrvatsku reprezentaciju, klubove.

Umro je u 56. godini, u trenutku kada se Hrvatski odbojkaški savez iz pepela dignuo u nebo, kada je nevjerojatno velik minus pretvorio u plus. Nakon nebrojeno mnogo pobjeda, sustigao ga je kobni poraz… Za ovog Hercegovca porijeklom iz Tomislavgrada nije bilo izgubljene bitke – do sada. Bolest je jednostavno bila jača… Odbojkaški svijet pamtit će ga kao preporoditelja hrvatske odbojke jer nakon što je u travnju 2017. godine zasjeo na čelo tada problematičnog Saveza u velikim financijskim dugovima krenula je renesansa naše odbojke.

Nema nerješivih problema

Ante Baković bio je u ugledni gospodarstvenik, višestruko odlikovani časnik Domovinskog rata, neumorni sportski djelatnik i zaljubljenik u odbojku. Rođen je 14. svibnja 1967. godine u Tomislavgradu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a 1991. godine diplomirao na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu. Sudionik je Domovinskog rata 1991. – 1995., odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, i Spomenicom Domovinske zahvalnosti te Redom hrvatskog trolista i Redom hrvatskog pletera. Ukazom predsjednika Tuđmana dobiva čin bojnika HV-a.

Presidente” su ga zvali svi iz milja. Za njega nije bilo nerješivih problema, za njega je svaki problem bio izazov koji je s lakoćom rješavao. Nekad sam, nekad uz pomoć svojih vjernih suradnika. A dvoje ljudi bili su mu velika potpora – Valentina Bifflin i Frane Žanić. I gotovo je sigurno da će netko do njih dvoje preuzeti mjesto predsjednika Saveza, mjesto koje je još godinama trebalo pripadati Bakoviću.

Zagreb: U hotelu Westin održana je konferencija "Hrvatski sport 2030." Panel: Nacionalni sportski savezi - izazovi | Autor : Josip Regovic/PIXSELL Foto: Josip Regovic/PIXSELL 31.05.2022.,Zagreb - U organizaciji Vecernjeg lista i Hrvatskog olimpijskog odbora u hotelu Westin odrzana je konferencija "Hrvatski sport 2030.", o stanju, perspektivama i strategiji razvoja hrvatskog sporta. Photo: Josip Regovic/PIXSELL

U novom mandatu Savez je pronašao novi dom nakon što su stare prostorije stradale u potresu, a ženska odbojkaška reprezentacija plasirala se u Ligu naciju, što je bila velika želja Ante Bakovića. I bio je s reprezentativcima u Zadru, na Višnjiku, proslavio taj ogroman trijumf s njima. Nažalost, posljednji put…

”Mrvica, što ima?” – znao me nazvati Ante. Tog poziva više nikad neće biti. Velika šteta, tragedija da je jedan tako mlad i uspješan sportski dužnosnik morao otići... Ali, iza njega će ostati velika dijela. Ostat će veliko sportsko nasljeđe i to će ostati neizbrisivo. I zato još jednom – hvala, Ante, za sve što si napravio kao sportaš, djelatnik, čovjek...

Preminuo Ante Baković, predsjednik odbojkaškog saveza | Autor : Josip Regovic/PIXSELL Foto: Josip Regovic/PIXSELL 31.05.2022.,Zagreb - U organizaciji Vecernjeg lista i Hrvatskog olimpijskog odbora u hotelu Westin odrzana je konferencija "Hrvatski sport 2030.", o stanju, perspektivama i strategiji razvoja hrvatskog sporta. Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Sprovod u četvrtak

Posljednji ispraćaj bit će u četvrtak, 12. siječnja, u 14.10 na zagrebačkom Mirogoju. Prije sprovoda u hotelu Westin održat će se komemoracija. Vrlo brzo bit će hitna sjednica Upravnog odbora na kojoj će se donijeti neke bitne odluke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije