Sliježu se dojmovi

Skinuta stigma s bh. nogometa. Pred Zrinjskim ta divna mostarska jesen...

Zrinjski
19.08.2023.
u 11:57

Nakon što su se upisali u povijest bh. nogometa, Plemići su nastavak svoga uspješnog "plesa" u Europi proslavili najprije na terenu u Islandu, u zrakoplovu je bilo posebno veselo, a vidno raspoloženi stigli su i u Zračnu luku u Mostaru, gdje su sletjeli u petak rano ujutro.

Zrinjski se potvrdio kao najuspješniji bosanskohercegovački klub od samostalnosti ove zemlje, piše portal Večernjeg lista BiH. Otkako se igra Premijer liga BiH kao natjecanje na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine, Zrinjski je, s osam naslova i dvama osvojenim kupovima, najuspješniji domaći klub. Također, nikada dosad ni jedan bh. klub nije igrao neku značajniju ulogu na europskoj sceni, a sada su, prolaskom u grupnu fazu jednoga natjecanja u Europi, Plemići konačno skinuli i tu stigmu.

Nismo više liliputanci

Naime, plasmanom jednog bh. kluba - mostarskog Zrinjskog - u grupnu fazu jednog UEFA-ina natjecanja naša je zemlja prvi put dobila svog predstavnika u ovom odabranom društvu. U ovom trenutku još nije poznato hoće li Zrinjski igrati grupnu fazu Europske lige. Za Plemiće tek slijede utakmice doigravanja s austrijskim LASK-om, ali jedno je sigurno - Mostarci u džepu imaju barem grupnu fazu Konferencijske lige. Zahvaljujući upravo toj činjenici, bh. nogomet više nema ulogu liliputanaca u europskom nogometu, piše u autorskom tekstu Matej Damjanović za Večernji list. Kada je riječ o regionalnome nogometu, Konferencijsku ligu protekle su godine igrali predstavnici Kosova, Gibraltara te još nekih zemalja koje mi na Balkanu volimo zvati "nenogometnima". Ipak, gledajući kroz prizmu bh. nogometa, ovaj uspjeh Zrinjskog je ogroman. Zrinjski je kao klub još od 2014. napravio ključne korake prema ovom uspjehu. Mostarci su potom posljednjih godina postali dominantni na domaćoj sceni, a nakon svega toga došao je i uspjeh u Europi. Europski uspjeh klubovi postižu na dva načina. Prvi je upumpavanje velike količine novca u neki klub, a drugi je sustavan rad i stalna prisutnost na europskoj sceni, građenje klupskog koeficijenta, skupljanje iskustva i dizanje kluba na višu razinu. Tim putem išao je Zrinjski pa sada mostarski prvak konačno uživa plodove rada tijekom dugog niza godina. Svi u klubu, počevši od Uprave, igrača, stručnog stožera i navijača zaslužili su sve ovo što se događa Zrinjskom. Svi ti koje smo spomenuli trebaju uživati u ovom trenutku.

- Čestitke igračima. U dvjema utakmicama bili smo bolji. Mi smo iskoristili tu prošlu utakmicu. Sretni smo i drago nam je što smo mi prvi u bh. nogometu koji su izborili grupnu fazu nekog europskog natjecanja, a koje će to natjecanje biti, vidjet ćemo - kazao je nakon povijesnog uspjeha za cijeli bh. nogomet i susreta na Islandu trener Plemića Krunoslav Rendulić.

Zrinjski je ispunio svoj primarni cilj u Europi...

- Pa, evo, sada mogu i otići... - kao rijetko ikad prije našalio se trener Rendulić.

- Sve smo ciljeve ispunili zahvaljujući igračima i Upravi, naravno. Sada idu novi ciljevi. Moramo se odmoriti i krenuti u domaće prvenstvo. Europa ne donosi Europu, nego je donosi naša domaća liga. Cijelu smo jesen u Europi. Bit će teško, ali imamo 30 igrača i vidjet ćemo - dodao je trener Plemića.

Inva(Zrinja) na Linz

Zrinjskom sada slijede "bonus" utakmice s LASK-om iz Linza. Prva se igra u četvrtak, 24. kolovoza, u Linzu od 21 sat (uzvrat je u Mostaru 31. kolovoza). U austrijskom predstavniku igra i nekoliko igrača podrijetlom s naših prostora/iz okružja. Najvrjedniji izdanak tog kluba je Marin Ljubičić (prema Transfermarktu vrijedi 3,5 mil. eura), kapetan momčadi je Robert Žulj, tu je i Husein Balić. LASK-ov Ivan Ljubić praktički je susjed Antonija Solde, vratara Zrinjskog, obojica su podrijetlom iz Širokog Brijega. Ono što sada sigurno slijedi, bit će invazija navijača Zrinjskog na Linz, piše Vecernji.ba. To je odredište prilično blizu, a već prema prvim procjenama, Zrinjski bi na toj utakmici trebao imati potporu više tisuća navijača iz BiH, ali i iz inozemstva. Igrači naših korijena možda su svjesni kako će to biti tako, ali prosječni Austrijanac mogao bi se naći u šoku. No, prije svega toga Zrinjskom slijedi povratak u realnost. Plemići u nedjelju (20 sati) na domaćem terenu igraju prvu utakmicu u prvenstvu BiH, protivnik je novi premijerligaš GOŠK iz Gabele. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?