Danas uzvratni susret 3. pretkola Europske lige: Breidablik - Zrinjski (19.30)

Zrinjski na Islandu nije na izletu, Plemići tek moraju potvrditi povijesni uspjeh i prolazak u grupnu fazu u Europi

17.08.2023.
u 11:18

Nogometaši Zrinjskog večeras (četvrtak, 17. kolovoza) od 19.30 po našem vremenu igrat će u gostima uzvratni susret 3. kola kvalifikacija za Europsku ligu protiv islandskog Breidablika, piše Večernji list BiH. Podsjetimo, u prvoj utakmici prije tjedan dana Plemići su na domaćem terenu u Mostaru slavili s rezultatom 6:2.

Poluvrijeme iz snova, ali...

Imao je na toj utakmici Zrinjski poluvrijeme iz snova. Plemići su Islanđane "pregazili" u 45 minuta, gotovo sve što su nogometaši Zrinjskog pokušali u napadu završilo je u mreži. Nikada ni jedan drugi bh. predstavnik nije imao takvu demonstraciju moći na jednoj europskoj utakmici. Ipak, u drugom poluvremenu Zrinjski je "poražen" 2:1 i to poluvrijeme može biti opomena kako još ništa nije gotovo bez obzira na četiri gola prednosti.

Još prije nekoliko dana situaciju je pred novu utakmicu jako dobro rezonirao Josip Ćorluka, jedan od nositelja igre Zrinjskog. Gruđanin u dresu Zrinjskog tada je, među ostalim, kazao jednu rečenicu koja nam je odjeknula u uhu.

- Odigrali smo dobru prvu utakmicu, lagano ulazimo u formu... - kazao je tada Ćorluka.

Na toj ćemo se rečenici i zaustaviti. Zrinjski je prošao Urartu u kvalifikacijama za Ligu prvaka, solidno je izgledao protiv Slovana, ali je ispao. Ipak, nakon toga je eksplodirao i protiv Islanđana pokazao koliko, zapravo, ta momčad može.

Zrinjski u ovoj fazi sezone još nije na razini da cijelu utakmicu može igrati u vrhunskom ritmu, još se događaju padovi u igri, ali koliko god to bilo čudno za kazati, mostarskoj momčadi treba još nekoliko utakmica kako bi postigla optimalnu formu. Prvi put u povijesti Zrinjski se nije ciljano tempirao za prvu europsku utakmicu, onu s Urartuom. Išlo se na to da u tom trenutku momčad pruži maksimum, ali bilo je jasno kako to nije ni blizu izdanja koje ova momčad, realno, može igrati. Nije bilo realno da Zrinjski nakon duge sezone, kratke stanke i samo četiri tjedna priprema, s puno novih igrača, odmah igra kao podmazani stroj. To je u tom trenutku bilo nemoguće. Posebice je tada bila zamjetna slaba igra na krilima, dok se u međuvremenu upravo na tim pozicijama situacija značajno popravila. No, kada su proradila krila, sve ostalo je išlo lakše, a i to je bilo očekivano s obzirom na stil igre koji preferiraju Mostarci. Ipak, treba uzeti u obzir kako Mostarci imaju "luksuz" preskakanja domaćih utakmica pa se jasnije mogu fokusirati na Europu.

Tempiranje forme u nogometu postalo je znanost. Ako Zrinjski prođe Breidablik, a za takvo što ima (itekako) dobre izglede, nakon toga će mu trebati sva moguće znanost kako nadoknaditi sve utakmice u prvenstvu, a, s druge strane, igrati skupine nekog europskog natjecanja. Ipak, ako Zrinjski izbori Europu do prosinca, to i neće biti takav problem za sve u ovom klubu. Ipak, u ovom trenutku Plemići još (gotovo) ništa konkretno nisu napravili, veliki cilj - grupna faza - blizu je, ali još nije tu...

- Sretni nakon velike pobjede, ali, isto tako, nema nikakve euforije i opuštanja pred uzvrat. Islanđani su pokazali kako su hrabri i s igračem manje, a to je još jedan pokazatelj da moramo biti oprezni u gostima - dodao je Ćorluka.

Zrinjski večeras čeka više izazova, prvi će biti utakmica na umjetnoj travi. Islandski predstavnik naviknuo se na tu podlogu, u tamošnjem prvenstvu to nije jedini travnjak na kojem Breidablik igra na takvoj podlozi. Osim toga, Islanđani se nalaze usred prvenstva, pa su svakako u boljem ritmu igranja utakmica, a u takvom nečemu i traže svoju priliku u uzvratu.

- Očekujemo utakmicu na umjetnoj travi, za 20-ak stupnjeva hladnije vrijeme nego kod nas u Mostaru, protivnika koji igra na domaćem terenu... Moramo biti maksimalno koncentrirani - kazao je Ćorluka.

Zrinjski je na posljednjoj utakmici imao veliku potporu svojih navijača. Na Islandu će je Mostarci također imati. Teško je govoriti o točnim brojkama jer će na masovnost dosta utjecati i navijači Zrinjskog koji će, osim iz Mostara, doputovati i iz inozemstva. Neslužbeno se spominje kako će Plemiće bodriti najmanje 100-tinjak navijača, što bi bio jako dobar broj s obzirom na udaljenost i druge okolnosti. Moramo kazati i kako je, osim sve dobre volje nekih navijača, put na Island i jako skup.

Sustav igre Zrinjskog na večerašnjoj utakmici mogao bi biti nešto drukčiji nego u prvoj utakmici. Trener Zrinjskog Krunoslav Rendulić već je jednom iznenadio kolegu na suprotnoj strani potpuno otvorenom postavom na prvoj utakmici. Zrinjski će na Islandu vjerojatno izvesti sličan sastav kao na utakmici u Mostaru, ali je moguće da će neki igrači imati malo drukčije uloge. Što je najvažnije za Rendulića, Zrinjski sve drži u svojim rukama i već je pokazao kako je kvalitetnija momčad. Koliko god to bilo čudno kazati u ovom trenutku, ako rezultat Zrinjskom bude išao na ruku, Mostarci će moći donekle kalkulirati, ostaviti i malo neke rezerve za domaće prvenstvo. U Zrinjskom su već lani izvukli neke pouke iz prošlosti te su mislili nekoliko koraka unaprijed. Ako Plemići i potvrde prolazak u grupnu fazu, njima mora biti normalno igrati na toj razini jer će samo tako svaku iduću utakmicu dočekati spremni.

Zreli za višu razinu

Plemićima mora biti normalno da ih u nedjelju u domaćem prvenstvu očekuje GOŠK iz Gabele, jer i to je realnost mostarskog kluba. Ipak, svaka iduća utakmica je najvažnija, ali uspješan stručni stožer mora uvijek razmišljati i koji korak unaprijed. Zrinjski će večeras vjerojatno ispisati svoju povijest i povijest bh. nogometa, ali to Mostarcima mora biti (i postati) nešto normalno. Ovaj je klub zreo za višu razinu, svi u njemu imaju pravo uživati u uspjehu. Ipak, Plemiće, prije svega, čeka posao i protivnik koji se sigurno neće tek tako predati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije