POVIJESNI USPJEH

Što mogu zmajevi u Copacabani?

Zastave
18.10.2013.
u 09:22

U kvalifikacijama su Džeko i društvo postizali po tri gola na utakmici, što im je donijelo 4. mjesto po učinkovitosti (30 golova)

Već dan ili dva poslije povijesnog uspjeha, kakav je plasman na SP u Brazilu, u BiH se razmišlja o tome koliko zmajevi mogu uraditi u Copacabani? Naravno, mnogo toga će zavisiti i od samog ždrijeba koji je predviđen za 6. prosinca, ali već sada se sa sigurnošću može tvrditi kako BiH nikome neće biti lagan zalogaj.

Učinkovitost na razini

Uostalom, u kvalifikacijama su Džeko i društvo postizali po tri gola na utakmici, što im je donijelo 4. mjesto po učinkovitosti (30 golova). Primili su svega šest pogodaka. Od jučer, bh. reprezentacija je i službeno najbolja reprezentacija u regiji, preuzevši tako taj laskavi primat od Hrvatske koja je godinama bila najuspješnija reprezentacija s ovih prostora. Međutim, sunovrat kockastih, koji su dohvatili dodatne kvalifikacije, te procvat Papetovih zmajeva, doveli su do toga da je Bosna i Hercegovina od jučer 16. reprezentacija svijeta, što je nevjerojatan uspjeh, ako se u obzir uzme sve što se događalo unazad dvije godine. Pred utakmicu protiv Rumunjske u Zenici, podsjetimo, BiH je bila na pragu suspenzije, jer se čelnici N/FSBiH nisu mogli usuglasiti oko toga kako će se birati predsjednik i hoće li ga biti tri ili samo jedan.

Promjene donijele rezultat

Nakon promjena u Savezu za prvog čovjeka izabran je Elvedin Begić. S njim na čelu, bh. savez stvorio je preduvjete da se igrači normalno spremaju za plasman na Svjetsko prvenstvo, a usprkos malim trzavicama, izbornik Safet Sušić i njegovi izabranici, uspjeli su obradovati naciju. Ovaj put, zmajevi dolaze u svoje klubove kao igrači koji će sljedećeg ljeta igrati na SP, po čemu su sigurno posebniji od drugih, a da stvar bude ljepša, UEFA i FIFA su bh. reprezentaciju izabrali za najbolji tim kvalifikacija. -Prije četiri godine BiH je dohvatila svoj prvi play-off, u kojem je izgubila od Portugala, a potom je uspjela doći i do dodatnih kvalifikacija za odlazak na EP, ali i tu je jači od njih bio Portugal. Međutim, sada, u izjednačenoj utrci s Grčkom, BiH je kao prvoplasirana završila kvalifikacije, i to zahvaljujući boljoj gol razlici i međusobnom duelu s Grcima. Na kraju, definitivan prolaz dalje donio im je gol Vedada Ibiševića u Litvi. “Ovo je pobjeda za Brazil, za naše navijače širom svijeta, za našu zemlju”, rekao je Vedo, a prenosi UEFA.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije