Procedura

Što se događa nakon izbora pape

Vatkian, kardinali (1)
Reuters/PIXSELL
13.03.2013.
u 20:07

Nakon što jedan kardinal bude dobio dvije trećine glasova, i nakon što se bijelim dimom svijetu obznani da je izabran papa, najstariji kardinal koji mijenja dekana upitat će izabranog prihvaća li postati poglavarom Katoličke crkve

Nakon što jedan kardinal bude dobio dvije trećine glasova, i nakon što se bijelim dimom svijetu obznani da je izabran papa, najstariji kardinal koji mijenja dekana, u ovom slučaju Giovanni Battista Re, upitat će izabranog prihvaća li postati poglavarom Katoličke crkve i s kojim će ga se imenom zvati. Sve se to događa u Sikstinskoj kapeli i traje vrlo kratko.

Nakon toga izabrani papa odlazi u posebnu prostoriju, nazvanu soba plaća u kojoj odjene bijelu papinsku mantije. I ove godine je tri dimenzije, jer se ne zna koje će veličine biti novi papa, bijele mantije načinila rimska krojačnica Annibalea Grammanellija. Krojačnica Grammanelli osnovana je u 18. stoljeću i priprema odjeću za svećenike, biskupe, kardinale i pape. Posljednjih šestoro papa nosili su mantije te krojačnice.

Novi papa se odjeven u bijelu mantiju vraća u Sikstinsku kapelu. Čita se značajna rečenica iz evanđelja, na primjer, Ti si Petar na tebi ću sazdati Crkvu...

Nakon kratke molitve svaki kardinali odlazi novom papi i priseže mu svoju poslušnost. Po završetku tog rituala svi zajedno održe molitvu zahvale, Te Deum. Sve se to događa u Sikstinskoj kapeli, nakon čega novi papa ide sam u Pavlovu kapelu na kratku molitvu i zatim dolazi do balkona na pročelju bazilike sv. Petra.

Sa balkona bazilike sv. Petra da je izabran papa (Habemus Papam) obznanjuje prvi kardinal đakon, a što je sada francuski kardinal Jean-Louis Tauran.

Novi papa s balkona upućuje blagoslov Gradu i svijetu (Urbi et Orbi) kao što čini na Božić i Uskrs. Premda nije predviđeno procedurom, Papa se može obratiti vjernicima s nekoliko rečenica.

Misa inauguracije novog pape može se održati bilo koji dan, odnosno ne mora se čekati nedjelja. No, nakon izbora do mise inauguracije proći će par dana kako bi se državnicima omogućio dolazak u Rim. Vjerojatno će doći američki predsjednik Barack Obama, francusko predsjednik Holande, njemačka kancelarka Merkel itd.

Sve o izboru novog pape pratite na našem specijalu

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?