Vukoja pojašnjava

Što znači... Ultraš

Frano Vukoja
30.08.2013.
u 10:28

Ultra (na latinskom) prvi je dio složenice, koji označava nešto što je iznad, više, preko, krajnje, s onu stranu, koji prelazi uobičajeni stupanj, koji je radikalan

Zbog ultraša s lijeva i desna živimo u sredini koja je u političkom pogledu nabrušena, narogušena i turbulentna. Prema Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića, ultraš je onaj koji je pretjerao u zahtjevima, onaj koji zahtjeva krajnje rješenje (obično u politici); ekstremist. Iz Banjaluke sve češće čuje se kako bi se Republika Srpska mogla odcijepiti od „ostatka“ BiH, a na bh. političkoj sceni sve glasniji su oni koji zagovaraju unitarnu BiH, dok one koji zahtijevaju jednakopravnost konstitutivnih naroda nazivaju političkim ekstremistima (ultrašima). U Anić-Goldsteinovom Rječniku stranih riječi stoji da su ultraši u povijesnom smislu bili oni koji su se od 1950. do 1965. godine žestoko protivili napuštanju francuskih kolonija (Vijetnam, Alžir). Po Bratoljubu Klaiću ultraš u povijesnom smislu je isto što i ultrakolonijalist. Ultrakolonijalizam je politika francuskih pristaša kolonijalizma, koji se ne žele odreći svojih kolonija, niti pristati na ustupke afričkim borcima za slobodu. Ultrakolonijalist je pristaša ultrakolonijalizma. No, u međuvremenu stigao je – neokolonijalizam! Ultra (na latinskom) prvi je dio složenice, koji označava nešto što je iznad, više, preko, krajnje, s onu stranu, koji prelazi uobičajeni stupanj, koji je radikalan. Ultra u žargonu je onaj koji prelazi, nadilazi uobičajene mjere, koji je viši, veći od prosjeka, ekstreman. Na političkoj sceni ima značajan broj ultraša koji su puno toga pokupili od - udbaša!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?