HERC ISKRICE

Sva potrošnja u BiH pada, samo je kupovina vremena u porastu

Frano Vukoja
14.01.2013.
u 10:38

Mišljenje Središnjeg izbornog povjerenstva gurnuto je iz sredine, a povjerenje je dano onima koji nisu zadobili povjerenje svoga naroda

Dani postaju sve duži, a u BiH sve duže su i besane noći. Jer vrijeme u BiH razvlači se i suče kao pita. A ide kao halva. Sva potrošnja pada, samo kupovina vremena je u porastu. Pa sve u BiH kasni i zaostaje. Trakavica oko uspostavljanja vlasti parlamentarne većine u Federaciji i dalje federira, sve se trese, a razjedinjenja međunarodna zajednica sve otresa sa sebe i kaže:

- Eto vas tamo!

A ovamo u BiH lege artis znači – lege artist! Politički artisti lege, zalegli u logi, kakva parlamentarna većina, kakvi bakrači. Poznatu bh. jednadžbu s dvije nepoznate teško je riješiti. Kako nelegalnu vlast smijeniti na legalan način, pitaju se legalisti. Mišljenje Središnjeg izbornog povjerenstva gurnuto je iz sredine, a povjerenje je dano onima koji nisu zadobili povjerenje svoga naroda. Sve je urađeno mimo zakona, a novi izbori nisu predviđeni zakonom. Pukla velika bruka, a dušobrižnicima BiH puca prsluk zbog toga. Čemu služe Ustav i Izborni zakon ako se može i mimo toga? Charlie Chaplin kazao je kako je sila ljudima potrebna kad se hoće učiniti nešto loše, a za sve ostalo dovoljna je – ljubav. Svi se kunu u ljubav prema BiH, a sve potvrđuje onu staru latinsku: Sila zakon mijenja!

U susjednoj Srbiji gorko su se šalili:

- Hrvati izabraše Zorana, Slovenci izabraše Zorana, a mi svoga Zorana ubismo! Dok Hrvatima u BiH biraju drugi. Doduše, uz veliku pomoć malog postotka Hrvata. Kad se Dragan Đilas politički nametnuo kao ozbiljan takmac Borisu Tadiću unutar Demokratske stranke Srbije, srbijanski vic-maheri rekoše kako je Tito svoga Đilasa (Milovana) sklonio na vrijeme. U BiH legalno izabrane legitimne Hrvate sklanjaju i prije vremena. U RH malobrojni ateisti i agnostici većinskim katoličkim vjernicima, kojih je u Lijepoj našoj od ukupnog stanovništva 98 posto, nameću u školi nešto što je katolicima neprihvatljivo. I još se bezdušno kunu kako je sve u duhu demokracije. A to je s Hrvatima katolicima u RH lagana prehlada spram onoga što se sve radi i ne radi s njihovim sunarodnjacima i pripadnicima iste vjere u susjednoj, demokratskoj BiH. Demokracijom sve više vladaju demoni koji demonstriraju silu i ordiju te silno ordiniraju. Vlasnici sile i ordije ponašaju se kao Mujo kad ga je u stanu čekala Fatina poruka: Ovo više ne funkcionira, vratila sam se materi! Mujo otvori hladnjak i u čudu reče:

- Svjetlo u frižideru radi, pive ohlađene, nije mi jasno šta tu ne funkcionira?!

Politički u ustavno nefunkcionalna država ne može biti okvir za funkcioniranje stvarne demokracije, gospodarstva i socijalne pravde. Valjda BiH valja urediti na način kako su uređene i druge države s tri konstitutivna naroda. Ne treba ići daleko, Švicarska nije preko bijela svijeta, a Bruxelles je u Belgiji. Ali kao da netko želi bh. Hrvate pomalo odvikavati od jednakopravnosti i konstitutivnosti. Kao u onoj nezgodnoj zgodi između mladog Muje i babe vračare. Nakon što je dobro pogledala Muji u dlan, vračara reče:

- Do 40 godina nećeš imati novca.

- A poslije 40 godina? – upita Mujo.

- E, nakon 40 godina ćeš se naviknuti – pojasni mu vračara.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog zakona kojim se utemeljuje televizijski kanal na hrvatskom jeziku kao javni servis. A onda su mnogi u Sarajevu javno rekli kako je taj javni servis na trećem službenom jeziku zapravo servis za uspostavu trećeg entiteta! Susjedi su sve bliže Europi, a ovakva BiH nazaduje. Valjda bh. kriza treba dodirnuti dno. Puno toga u daytonskom braku iz nečijeg interesa valjat će mijenjati. A sve sliči razgovoru (ne)ugodnom između hercegovačkog uspješnog menadžera i njegove supruge.

- Prije 25 godina bio sam podstanar, vozio „stojadina“ i imao ženu od 25 godina, a sad stanujem u vlastitoj vili, vozim najnoviji „mercedes“ i imam ženu od 50 godina.

- Nađi ti novu od 25 godina, a ja ću se pobrinuti da ponovno budeš podstanar i voziš “stojadina” – uzvrati mu supruga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?