ZASTRAŠIVALI KRITIČARE

Akcija FBI-a u New Yorku: Uhićena dva agenta, sumnjaju da su vodili tajnu kinesku policijsku postaju

policija new york
Andrew Kelly/REUTERS
17.04.2023.
u 21:42

Šezdesetjednogodišnji Liu Jianwang i 59-godišnji Chen Jinping se suočavaju s optužbama za ometanje pravde i za udruživanje u svrhu djelovanja kao agenti kineske vlade bez da su za to obavijestili američke vlasti, rekli su tužitelji

Američki policijski službenici uhitili su dva građanina New Yorka zbog navodnog upravljanja kineskom "tajnom policijskom postajom" u kineskoj četvrti na Manhattanu, rekao je u ponedjeljak savezni tužitelj u Brooklynu u priopćenju. Šezdesetjednogodišnji Liu Jianwang i 59-godišnji Chen Jinping se suočavaju s optužbama za ometanje pravde i za udruživanje u svrhu djelovanja kao agenti kineske vlade bez da su za to obavijestili američke vlasti, rekli su tužitelji.

Očekuje se da će se pojaviti pred saveznim sucem u Brooklynu kasnije u ponedjeljak. Optužbe su se pojavile u vrijeme kad ministarstvo pravosuđa povećava broj istraga onoga što naziva pokušajima "transnacionalnog ugnjetavanja", koje obavljaju američki protivnici poput Kine i Irana radi zastrašivanja političkih protivnika koji žive u Sjedinjenim Državama.

"Ovaj sudski postupak otkriva očito kinesko kršenje suvereniteta naše nacije uspostavljanjem tajne policijske postaje usred New Yorka", rekao je u priopćenju Breon Peace, glavni savezni tužitelj u Brooklynu. Tužitelji su rekli da je Liu 2018. godine nastojao uvjeriti osobu, koju Kina smatra bjeguncem, da se vrati kući. Dodali su da je ta osoba prijavila da je bila uznemiravana i da joj se prijetilo. Kineska vlada je 2022. od Liua zatražila da pomogne locirati pojedinca koji živi u Kaliforniji, a kojeg je smatrala prodemokratskim aktivistom, rekli su tužitelji.

Dodali su da je uhićeni dvojac priznao američkom Saveznom istražnom uredu FBI-u da su obrisali svoju korespondenciju s kineskom vladom nakon što su doznali da se nalaze pod istragom. Ministarstvo pravosuđa objavilo je i optužnice protiv 34 službenika NR Kine zbog ugnjetavanja kineskih državljana u SAD-u jer su se usprotivili kineskom režimu, prenosi CNN. Ministarstvo vjeruje kako svih 34 državljana žive u Kine, a djelovali diljem svijeta kako bi utjecali na percepciju Kine. Agenti su navodno koristili društvene medije za objavljivanje pozitivnih poruka o NR Kini i napad na svoje "percipirane protivnike", uključujući Sjedinjene Države i kineske prodemokratske aktiviste diljem svijeta, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa.

- NR Kina je putem svog represivnog sigurnosnog aparata uspostavila tajnu fizičku prisutnost u New Yorku kako bi pratila i zastrašivala disidente i one koji kritiziraju njezinu vladu. Postupci NRK-a daleko nadilaze granice prihvatljivog ponašanja nacionalne države. Odlučno ćemo braniti slobode svih onih koji žive u našoj zemlji od prijetnje autoritarne represije - kazao je pomoćnik državnog odvjetnika Matthew Olsen. Optužbe su se pojavile nakon što je šef FBI-a Christopher Wray odboru Senata u studenom rekao da je "veoma zabrinut" zbog prisutnosti takvih postaja u američkim gradovima. Kazao je da kineska vlada uspostavljanjem policijske prisutnosti u SAD-u "krši suverenitet" i zaobilazi suradnju s domaćom policijom.

Ključne riječi
FBI

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?