NESTABILNO U MAKEDONIJI

Albanci će izazvati krizu vlasti ne podrži li premijer Zaev Kosovo

25.08.2017.
u 10:16

Vučić i Zaev postigli su sporazum u pet točaka o međusobnoj suradnji, no nigdje se ne spominju ni Kosovo ni špijunska afera

Hoće li postignuti dogovor između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i makedonskog premijera Zorana Zaeva u kojem su se, prema neslužbenim informacijama, dogovorili da vlada Makedonije ipak neće podržati kandidaturu Kosova za članstvo u UNESCO-u, dovesti do nove političke krize u Makedoniji?

Naime, gotovo sve albanske stranke najavile su izlazak iz makedonske vlade u slučaju da Makedonija ne podrži kandidaturu Kosova.

– Ne možemo ostati u Vladi koja će raditi protiv interesa Albanaca. To bi bila velika izdaja albanskog naroda – kazao je za Večernji list član vladajuće koalicije iz Albanske stranke koji želi ostati anoniman ističući da su Zaevu dali potporu jer je obećao da će podržati Albance na Kosovu i u Albaniji bez zadrške. Dodao je da se nada da će premijer održati obećanje i da neće okrenuti leđa Albancima koji su ga zapravo i doveli na vlast. U strahu od reakcije albanskih stranaka u javnosti uopće nije spomenut dogovor o nepodržavanju Kosova za ulazak u UNESCO, već je samo izneseno pet točaka o kojima su Srbija i Makedonija postigle dogovor.

Dvije zemlje dogovorile su se da će isključivo dijalogom rješavati svaki eventualni nesporazum u međusobnim odnosima te da će se bez obzira na sve političke razlike u određenim važnim političkim i regionalnim pitanjima zajednički boriti ne samo za očuvanje, nego i za unapređenje prijateljskih odnosa srpskog i makedonskog naroda i građana Srbije i Makedonije. Osim što se ne spominje podrška Kosovu u UNESCO-u, interesantno je da nije bilo riječi ni o špijunaži. Naime, kao glavni razlog povlačenja srpskih diplomata iz Makedonije Vučić je naveo obavještajno djelovanje protiv Srbije u koju su bile uključene i strane sile aludirajući na SAD. Kako piše ruska Pravda, obavještajne službe vodećih zemalja NATO-a nedavno su intenzivirale svoje subverzivne aktivnosti protiv Srbije i to je danas jedina republika bivše Jugoslavije koja se ne želi priključiti Sjevernoatlantskom savezu. List ističe da, iako Srbija ne spominje direktno NATO, nema sumnje da je riječ o naporima Saveza i američke CIA-e u okviru provođenja subverzivnih aktivnosti protiv Srbije da bi poremetila ravnotežu i odnos snaga u zemlji.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?