Rishi Sunak i Emmanuel Macron

Britanija i Francuska zabrinuti zbog opasnosti od eskalacije sukoba na širu regiju i Zapadnu obalu

Gaza
Stringer/REUTERS
29.10.2023.
u 18:59

Sunak i Macron odvojeno su posjetili Izrael i susjedne zemlje nakon smrtonosnog napada Hamasa u Izraelu početkom mjeseca, što je pokrenulo sukob

Britanski premijer Rishi Sunak i francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazili su zabrinutost u pogledu dopreme humanitarne pomoći u Gazu i opasnosti od širenja rata između Izraela i Hamasa, priopćio je danas Downing Street nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika.

Izraelske vojne snage proširile su kopnene operacije u Gazi, njihovi su borbeni zrakoplovi pogodili još stotine Hamasovih ciljeva. Izrael to naziva drugom fazom trotjednog rata. I Sunak i Macron odvojeno su posjetili Izrael i susjedne zemlje nakon smrtonosnog napada Hamasa u Izraelu početkom mjeseca, što je pokrenulo sukob, prenosi Hina. 

"Dvojica čelnika istaknula su važnost slanja hitne humanitarne pomoći u Gazu. Složili su se kako će zajedno raditi na nastojanjima da se onamo dopreme hrana, gorivo, voda i lijekovi onima kojima je to potrebno te da se strani državljani izvuku odande", rekao je Sunakov glasnogovornik, dodavši da su obojica čelnika "izrazila zabrinutost zbog opasnosti od eskalacije sukoba na širu regiju, posebno na Zapadnu obalu".

Prema priopćenju iz Macronova ureda, dvojica čelnika ponovno su podsjetila na pravo Izraela da se brani unutar granica međunarodnog prava, kao i na važnost pronalaska načina da se oslobode taoci koje drži Hamas. Sunak i Macron su kazali da je dugo odgađano rješenje problema osnivanjem dviju neovisnih država, za Izraelce i za Palestince, najbolji način za jamčenje mira.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?