BRUXELLES

Članice EU-a za nastavak pomoći Ukrajini unatoč vetu Mađarske

ukrajina
Reuters/PIXSELL
11.01.2024.
u 07:36

Ukrajina se bori protiv ruske invazije od veljače 2022., a novi program pomoći EU-a vrijedan 50 milijardi eura za sljedeće četiri godine trebao je biti dogovoren prošlog prosinca

Europska unija napreduje s planovima da osigura milijarde eura nove pomoći Ukrajini, unatoč stalnom protivljenju Mađarske.

Kako navodi agencija dpa pozivajući se na izjave nekoliko diplomata, predstavnici država članica odlučili su u srijedu većinom glasova u Bruxellesu započeti pregovore s Europskim parlamentom o planovima pomoći.

Cilj je omogućiti provedbu programa pomoći što je prije moguće nakon eventualnog popuštanja mađarskog premijera Viktora Orbana.

Ukrajina se bori protiv ruske invazije od veljače 2022., a novi program pomoći EU-a vrijedan 50 milijardi eura za sljedeće četiri godine trebao je biti dogovoren prošlog prosinca. Orban je stavio veto na taj plan, dovodeći u pitanje korisnost pomoći Ukrajini i navodeći da je odluka EU-a da zamrzne sredstva namijenjena njegovoj zemlji bila pogrešna.

Ako se sljedećih tjedana ne nađe rješenje s Mađarskom, ostale članice EU-a namjeravaju djelovati kao skupina od 26. Za 1. veljače najavljen je poseban EU summit o tome kako dalje.

Bruxelles se nada da će Mađarska odustati od svog otpora kako bi izbjegla daljnje komplikacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?