svijet u panici

Eksplodirala bomba tisuću puta jača od hirošimske

bomba
Foto: Jutarnji list
07.01.2016.
u 07:15

Gora vijest bila bi jedino da se termonuklearne bombe dočepala teroristička Islamska država

Sjeverna Koreja objavila je da je uspješno izvela kontroliranu eksploziju hidrogenske bombe čime je, kako su ustvrdili euforični spikeri na korejskoj nacionalnoj televiziji, “još jednom pokazala da je spremna oduprijeti se američkoj agresiji”.

Ako su podaci koje je službeni Pyongyang iznio točni, Sjeverna Koreja ne samo da je provela četvrtu pokusnu eksploziju nuklearnog oružja nego je, što je još bitnije, ovladala i tehnologijom proizvodnje termonuklearnog naoružanja koje je znatno moćnije od konvencionalnih nuklearnih bombi.

Detonacija hidrogenske bombe složeni je proces koji se sastoji od dva koraka. Prvi je eksplozija klasične, fizijske nuklearne bombe koja je samo okidač za proces fuzije, spajanja atoma vodika, čime se oslobađa ogromna količina energije, puno veća nego kod eksplozije uranskog ili plutonijskog punjenja. Sama proizvodnja termonuklearnog naoružanja, koje se kolokvijalno naziva hidrogenska bomba jer se pri njegovoj fuziji koristi vodik, izuzetno je složena, a tu vrstu naoružanja posjeduje samo nekoliko zemalja.

Cijeli svijet osuđuje

– Opće je prihvaćeno mišljenje da je Sjeverna Koreja siromašna država čija je vojska naoružana lošim, primitivnim oružjem. To je daleko od istine. Sjeverna Koreja je kao društvo izuzetno siromašna, ali režim u Pyongyangu sve resurse usmjerava u razvoj vojske, pogotovo u razvoj nuklearnog programa. Na tom polju oni su vrlo moćni i ne treba ih podcijeniti. Do kraja sedamdesetih gradili su brojne tunele za infiltraciju ispod demilitarizirane zone, ali već dvadesetak godina imaju potpuno drugu opsesiju – gradnju nuklearnog arsenala. U tome ustraju i vjerujem da bi uz nuklearne uskoro mogli doći i do hidrogenskih bombi – govorio mi je, dok smo prije nekoliko mjeseci razgovarali u njegovu uredu u Seulu, Han Young-sup, direktor južnokorejske vojne akademije i vodeći svjetski stručnjak za sjevernokorejski nuklearni program.

U tome trenutku obavještajne službe već su imale podatke da Sjeverna Koreja pravi novi pokusni tunel u području gdje je već provodila nuklearne eksplozije, no prava namjena tog podzemnog tunela nije bila poznata. Sada je jasno zbog čega su vrlo žurno provođena iskapanja.

Reakcije svijeta su jedinstvene, a osude daljnje eskalacije napetosti na Korejskom poluotoku i nastavka razvoja nuklearnog programa podjednako stižu iz svih dijelova svijeta. Zapadne zemlje predvođene SAD-om osuđuju poteze Pyongyanga, baš kao i Rusija. Sazvano je hitno zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a koje će se pozabaviti problemom sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Ipak, sudeći po rezultatima mjerenja koje su zabilježili seizmički uređaji u Japanu, Južnoj Koreji i nekoliko zemalja jugoistočne Azije,  koliko god Pyongyang slavodobitno tvrdio da je eksplozija potpuno uspjela, prilično je izvjesno da nije baš sve prošlo glatko.

Naime, na području Sjeverne Koreje zabilježen je u vrijeme eksplozije potres magnitude 5,1 stupnjeva po Richterovoj ljestvici, puno manje nego što hidrogenska bomba proizvodi pri eksploziji.

– Dva su moguća objašnjenja – ili Sjeverna Koreja laže da je detonirana termonuklearna naprava već je samo eksplodirala nuklearna, uranska bomba, ili se pri detonaciji nije aktivirala fuzijska komponenta, odnosno nije došlo do spajanja vodika – kažu južnokorejski eksperti.

Cilj je dizanje tenzija

Kako god bilo, još se nagađa o razlozima zbog kojih je Pyongyang detonirao hidrogensku bombu. Prilično je izgledno da je taj pokus proveden radi učvršćivanja unutrašnje stabilnosti režima dizanjem tenzija prema međunarodnoj zajednici.
Sjeverna Koreja je, nakon kalifata Islamske države, drugi po omraženosti neprijatelj zapadne civilizacije, prenosi Vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?