neslužbeni rezultati

Hezbollah pobjednik na izborima u Libanu

07.05.2018.
u 15:03

Hezbollah i njegovi politički saveznici su osvojili više od polovice mjesta u libanskom parlamentu, pokazuju neslužbeni rezultati, što će ojačati poziciju pokreta kojeg podržava Iran, javlja Reuters.

Organizacija koju SAD smatra terorističkom, šiitski Hezbollah je proširio svoj utjecaj posebno nakon što su se uključili u rat u Siriji na strani predsjednika Bashar al-Assada. Ishod izbora bi mogao zakomplicirati situaciju dodatno na Bliskom istoku, posebno u samom Libanu koji prima znatnu pomoć Zapada u oružju i financijama.

Izraelski ministri su oštro osudili ishod izbora, signalizirajući mogućnost dodatnih sukoba između Libana i Izraela. Prema rezultatima izbora, prozapadni premijer Saad al-Hariri je izgubio veliki broj glasova, ali je i dalje kandidat za premijera kao najsnažniji sunitski političar. No, slab izborni rezultat će oslabiti njegovu poziciju, iako će, kako se očekuje ponovno dobiti mandat da formira vladu.

- Njegova moć da obuzda Hezbollah će biti još manja – ističe Andrew Tabler, analitičar iz Washingtona.

Dobar rezultat je ostvarila i kršćanska stranka koja je udvostručila broj mjesta u parlamentu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?