državni sprovod

Italija se državnim ispraćajem oprostila od Silvija Berlusconija

sprovod Silvio Berlusconi
YARA NARDI/REUTERS
14.06.2023.
u 21:18

Bivšem talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju u srijedu je odana počast na državnom sprovodu organiziranom u katedrali Duomo u Milanu, dok je u Italiji dan žalosti.

Tisuće ljudi ispred katedrale su po talijanskom običaju pljeskali kada je kovčeg s tijelom Berlusconija prekriven cvijećem unesen u katedralu gdje je bila poslovna i politička elita, uključujući šefa države, premijerku i tri bivša premijera.

Osamdesetšestogodišnji milijarder preminuo je u ponedjeljak od leukemije.

Na posljednjem ispraćaju bili su predsjednik Sergio Mattarella, šefica vlade Giorgia Meloni i dvojica potpredsjednika vlade Matteo Salvini i Antonio Tajani – broj dva njegove stranke Naprijed Italija, prenosi Al Jazeera Balkans.   

Uz državni ispraćaj u srijedu je u Italiji proglašen i dan žalosti, što međutim nije po ukusu svih Talijana.

- Državni pokop je planiran i to je u redu, ali nacionalna žalost za osobom koja izaziva podjele kao što je Silvio Berlusconi čini mi se neprikladnim izborom - izjavila je Rosy Bindi, bivša ljevičarska ministrica u vladi Romana Prodija (2006.-2008.) na javnom radiju.

Silvio Berlusconi, milijarder sklon skandalima, dominirao je talijanskom politikom, biznisom i nogometom najmanje tri desetljeća.

Osim što je četiri puta bio talijanski premijer, Berlusconi je posjedovao poslovno carstvo uključujući medijsku grupu MFE te nogometne klubove AC Milan od 1986. do 2017. i AC Monzu od 2018.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?