Yoko Kamikawa

Japan obećao nastavak podrške Ukrajini

rat u ukrajini
Reuters/PIXSELL
07.01.2024.
u 20:46

Ministrica vanjskih poslova Japana Yoko Kamikawa obećala je danas prilikom posjeta Kijevu kontinuiranu potporu Japana Ukrajini u borbi protiv ruske invazije.

"Japan je odlučan nastaviti podupirati Ukrajinu kako bi se mir vratio u Ukrajinu", rekla je Kamikawa na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom. Kamikawa je nenajavljeno stigla u Kijev, a konferenciju za novinare morala je održati u skloništu zbog zračne uzbune.

Rusija je ispalila gotovo 300 raketa i više od 200 dronova u posljednjih desetak dana, javlja Hina. 

Ukrajina je opetovano tražila od svojih saveznika da joj osiguraju moderne zrakoplove i sustave protuzračne obrane za odbijanje ruskih napada.

"Informirao sam svoju kolegicu o potrebama Ukrajine ne samo po pitanju zrakoplova već prije svega u vezi protuzračne obrane", rekao je Kuleba.

Prošlog mjeseca Tokio je objavio da će se pripremiti za isporuku projektila za protuzračnu obranu Patriot Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je revidirao svoje smjernice za izvoz oružja, što je prva velika revizija takvih ograničenja u posljednjih devet godina.

Iako nove japanske kontrole izvoza još uvijek sprječavaju isporuku oružja u zemlje koje su u ratu, to bi neizravno moglo koristiti Ukrajini u njezinom ratu s Rusijom jer daje dodatni kapacitet Sjedinjenim Američkim Državama za pružanje vojne pomoći Kijevu.

Japansko ministarstvo vanjskih poslova također je reklo da će Japan snažno pokazati svoju predanost oporavku i obnovi Ukrajine u okviru javno-privatnog partnerstva tako što će 19. veljače biti domaćin konferencije Japan-Ukrajina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?