Godine 1995.

Kako je propao plan atentata na Sv. Ivana Pavla II.?

Ivan Pavao II
09.01.2021.
u 08:55

Na Bogojavljenje, 6. siječnja 1995., policija je slučajno otkrila teroristički plan kodnog imena "Bojinka" koji je, između ostaloga, sadržavao i atentat na Papu za vrijeme pastirskog pohoda Filipinima u sklopu Svjetskog dana mladih 1995.

Bombaš-samoubojica trebao je biti obučen kao svećenik i približiti se Papi te aktivirati smrtonosnu napravu, piše povijest.hr.

Radilo se o velikom terorističkom projektu, koji je uključivao i postavljanje bombi na čak 11 putničkih zrakoplova i zalijetanje avionom u sjedište američke CIA-e.

Planovi atentata otkriveni su nakon izbijanja požara u stanu u kojem su boravili teroristi u Manili, glavnom gradu Filipina, kamo je papa Wojtyla trebao stići šest dana kasnije – 12. siječnja 1995 . Filipinska policija otkrila je cijelu urotu na osnovu dokumenata koji su zatečeni u djelomično izgorjelom namještaju.

Vođe ćelije koja je planirala cijelu akciju bili su teroristi Ramzi Jusef i Halid Šeik Muhamed. Obojica su bili povezani s Al-Kaidom.

Danas su njih obojica u zarobljeništvu u SAD-u, s time da je Halid Šeik Muhamed zatvoren u poznatoj američkoj bazi Guantanamo na Kubi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?