OSAM MJESECI ZATVORA UVJETNO

Kurz najavio žalbu: 'Presudu smatram jako nepravednom'

Sebastian Kurz
24.02.2024.
u 10:41

”Osuđujuća presuda i osam mjeseci uvjetno za Sebastiana Kurza”, “Kurz: Presudu smatram jako nepravednom - žalit ću se”, “Kako je došlo do presude protiv Sebastiana Kurza”, “Politička presuda protiv sustava Kurz”, “Presuda Kurzu nanosi političku štetu ÖVP-u”… samo su neki od naslova u austrijskim medijima koji danas pišu o bivšem austrijskom kancelaru Sebastianu Kurzu (38), jučer u Beču osuđenom na osam mjeseci zatvora uvjetno, zbog davanja lažnih iskaza u lipnju 2020. godine Istražnom odboru austrijskog parlamenta, u korupcijskoj “aferi Ibiza”.

“Sebastian Kurz je kriv”, rekao je jučer navečer sudac Bečkog okružnog suda Michael Radasztics obrazlažući presudu, vezanu uz jednu od tri točke optužnice, koju je podiglo Državno tužiteljstvo za borbu protiv gospodarskog kriminala i korupcije (WKStA) protiv Kurza. Sudac Radaszlics je istaknuo kako dokazi potvrđuju da je bivši austrijski kancelar imao veći utjecaj na imenovanje članova Nadzornog odbora državnog holdinga ÖBAG, nego što je priznao pred parlamentarnim Odborom.

Kurz je Državnom tužiteljstvu, a potom i Sudu tvrdio da je bio upoznat s događajima, ali da nije aktivno intervenirao. I da je bio “informiran, ali ne i involviran”, u donošenje odluke tko će sve ući u Nadzorni odbor. Napomenuo je da kandidate koje je on preferirao nisu izabrani, što je također dokaz da on o tome nije odlučivao. Za ostale dvije točke optužnice, da je u slučaju imenovanja tadašnjeg glavnog tajnika Ministarstva financija Thomasa Schmida za šefa ÖBAG-a bio involviran u njegov izbor, kao i kod tzv. Schiefer - Schmid sporazuma, sudac je Kurza oslobodio optužbi.

Kako se WKStA nije očitovao na donesenu presudu, a Kurzov odvjetnik Otto Dietrich najavio žalbu višoj sudskoj instanci u ime svog klijenta zbog izrečenih osam mjeseci zatvora uvjetno, jučerašnja odluka bečkog Suda nije pravomoćna. Stoga, kako napominju mediji, do daljnjega, odnosno konačne, pravomoćne odluke višeg pravosudnog tijela, za Kurza vrijedi načelo nevinosti.

Ali ne samo za njega nego i za šefa njegovog tadašnjeg kabineta Bernharda Bonellia, koji je jučer, također zbog lažnog svjedočenja nepravomoćno osuđen na šest mjeseci zatvora uvjetno. Kako je istakao njegov odvjetnik Werner Suppan i Bonelli će se žaliti višoj sudskoj instanci. Za oboje osuđenika i Kurza i Bonellia, kako stoji u presudi, vrijedi rok kušnje od tri godine.

Nakon presude i završetka sudskog procesa, Kurz je pred TV kamerama ORF-a i drugih TV postaja, vidno uzbuđen, iako je to vješto pokušavao prikriti, odgovarao na pregršt novinarskih upita. Među najznačajnijim Kurzovim odgovorima bili su: “Iznenađen sam presudom. I smatram ju nepravednom”, “Žalit ću se”, “Nadu polažem u drugu instancu”, “Presuda mi neće promijeniti život: Moj život teče sutra dalje, isto kao i jučer”, “Trudio sam se na pitanja parlamentarnog odbora, govoriti istinu”, “Pogrešno sam interpretiran” …itd.

Mediji također prenose i brojne reakcije na Kurzovo proglašavanje krivim za lažne iskaze dane parlamentarnom odboru. Posebice iz redova austrijske oporbe. Socijaldemokrat SPÖ) Jan Krainer tvrdi da će se “sudovi još godinama baviti - erom Kurz”. Čelnica liberala “Neosa” Beate Meinl-Reisinger presudu vidi kao izrečeni “respekt prema demokratskim institucijama”, u ovom slučaju parlamentu, kao najvišem državnom zakonodavnom tijelu i njegovim odborima.

Šef tirolske podružnice krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) Markus Abwerzger je poručio “narodnjacima”: “Da sam ja ÖVP, sve ovo bi mi zadalo velike brige”. Glavni tajnik vladajuće Narodne stranke (ÖVP), Christian Stocker je ustvrdio kako je presuda izrečena Kurzu “neočekivana”. Naglasio je kako odluka nije pravomoćna i da treba sačekati da se vidi kako će viša instanca ocijeniti dokazni materijal i provedeni postupak.

Poznati domaći politolog i analitičar Peter Filzmaier je sinoć u razgovoru za austrijsku televiziju ORF rekao da sudska presuda izrečena Kurzu “naravno nanosi političku štetu ÖVP-u”. I kako bi mogla imati negativan odraz na “narodnjake” u ovoj superizbornoj godini, u kojoj u lipnju Austrijanci izlaze na europske izbore, a u jesen ove godine za politički smjer ove alpske zemlje, izuzetno važne parlamentarne izbore. Ono što Filzmaier također isključuje je povratak Kurza u politiku, kojem se je znatno srozao imidž kod austrijskih birača. Razlog je, kako navode mediji, ne samo presuda nego i sumnje koje su se već prije pojavile vezano uz njegovu navodnu upletenost na raznim razinama, u razna kaznena djela podmićivanja, korupcije i pronevjere, zbog čega je Kurz 2021. godine podnio ostavku na kancelarsku dužnost i povukao se iz politike. Uz tvrdnju cijelo vrijeme da je “nevin” i da će to dokazati. Sada mediji o bivšem austrijskom kancelaru Sebastianu Kurzu uglavnom izvještavaju kao o uspješnom međunarodnom poduzetniku.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?