FINANCIRANJE POSTALO POLITIČKI KONTROVERZNO

Loše vijesti za Zelenskog: SAD-u ponestaje vremena i novca za pomoć Ukrajini

Volodimir Zelenski
ABACA/ABACA
04.12.2023.
u 19:39

Administracija predsjednika Joea Bidena u listopadu je od Kongresa zatražila gotovo 106 milijarda dolara za financiranje ambicioznih planova namijenjenih Ukrajini, Izraelu i sigurnosti granica SAD-a.

Dužnosnica Bijele kuće Shalanda Young u ponedjeljak je u pismu predsjedniku Zastupničkog doma, republikancu Mikeu Johnsonu i čelnicima Kongresa upozorila da Sjedinjenim Državama ponestaje i vremena i novca u pomoći Ukrajini u ratu s Rusijom. Administracija predsjednika Joea Bidena u listopadu je od Kongresa zatražila gotovo 106 milijarda dolara za financiranje ambicioznih planova namijenjenih Ukrajini, Izraelu i sigurnosti granica SAD-a.

Zastupnički dom vrlo malom većinom kontroliraju republikanci, koji smatraju da je financiranje Ukrajine postalo politički kontroverzno. Young je u pismu koje je objavila Bijela kuća istaknula da bi prekid financiranja i slanja oružja Ukrajini mogao povećati vjerojatnost od ruske pobjede. 

"Želim biti jasna: bez akcije Kongresa do kraja godine ponestat će nam resursa za nabavu veće količine oružja i opreme za Ukrajinu, kao i za nabavu opreme iz američkih vojnih zaliha", napisala je. "Nema čarobnog fonda sa sredstvima koje su u ovome trenutku na raspolaganju. Ostali smo bez novca, a gotovo i bez vremena."

Do sredine studenoga američko ministarstvo obrane iskoristilo je 97 posto od 62,3 milijarde dolara dodatnih sredstava koje je primilo, a State Department je iskoristio svih 4,7 milijardi dolara iz fonda za vojnu pomoć koji mu je dodijeljen, napisala je Young. Potrošeno je oko 27,2 milijarde dolara za ekonomsku i još deset milijarda za humanitarnu pomoć.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije