IZBORI U MALEZIJI

Mahathir s 92 godine postao najstariji premijer na svijetu

11.05.2018.
u 08:15

Izborom Mahathira Mohammada okončana je šezdeset godina duga vladavina koalicije Barisan National (Nacionalna fronta)

Mahathir Mohamad, 92-godišnji oporbeni kandidat koji vodi koaliciju stranaka Pakatan Harapan (PH), pobjednik je malezijskih parlamentarnih izbora i postao je najstariji premijer na svijetu, čime je okončana 60 godina duga vladavine koalicije Barisan National (BN, Nacionalna fronta) koja je bila uspostavljena nakon stjecanja neovisnosti od Velike Britanije 1957. godine. Izborno povjerenstvo objavilo je da je oporba dobila 112 mjesta, a dosadašnji premijer Najib Razak 76. 

Mahathir Mohammad malezijski je političar i državnik koji je od 1981. do 2003. bio premijer Malezijske Federacije. Tijekom njegova dugogodišnjeg mandata Malezija je doživjela nezapamćen gospodarski procvat i postala jedan od “azijskih tigrova”. Siromaštvo je gotovo iskorijenjeno i stvorena višeetnička srednja klasa čime je Malezija barem djelomično postala pošteđena krvavih etničkih i vjerskih sukoba koje su je bile mučile u prošlosti. Godine 1997. Mahathir se suočio s istočno-azijskom gospodarskom krizom i uspješno je prebrodio tako što je potpuno ignorirao savjete Zapada, MMF-a, Svjetske banke, SAD-a i EU. Ovogodišnja izborna utrka najpozornije je praćena u povijesti Malezije s obzirom na to da se Mahathir Mohammad vratio iz mirovine kako bi ušao u utrku protiv bivšeg štićenika, premijera Najiba Razaka koji je umiješan u veliki korupcijski skandal. Najiba su optužbe za korupciju pratile godinama i čini se da su naljutile malezijske glasače.

Američko ministarstvo pravde navodi kako je pronevjereno 4,5 milijardi dolara iz investicijskog fonda 1MBD te kako su to učinili suradnici premijera od 2009. do 2014. godine. Od navedenog iznosa navodno je 700 milijuna završilo na Najibovu bankovnom računu. Najstariji premijer Mahathir, koji se s dosadašnjim 64-godišnjim premijerom Najibom Razakom ogorčeno razišao prije dvije godine zbog Najibove pronevjere i uspostave mreže za pranje novca, najavio je da će njegova vlada vratiti vladavinu prava i da će svatko tko krši zakon snositi posljedice. “Nećemo tražiti revanš. Želimo samo uspostaviti pravnu državu”, rekao je Mahathir. Poraz BN-a omogućio je “malezijski tsunami“ u kojem su sudjelovale sve veće etničke grupe glasajući protiv vladajuće koalicije.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?