MIRZA GANIĆ JE IPAK ŽIV

Majci kazao da ide studirati matematiku, a onda se javio: Majko, ti si mi sada neprijatelj

mirza
agencije
04.01.2014.
u 10:39

Majci, ocu i meni govorio je da namjerava otići u Kairo studirati matematiku. I svima je lagao

Mediji su jučer objavili kako je u borbama kod Alepa ubijen dvadesetogodišnji Mirza Ganić iz Novog Pazara, zamjenik zapovjednika zloglasne brigade Jaysh Muhamed Qa’atiba, Bajre Ikanovića, koji je bio predvodnik selefijskog pokreta u Hadžićima i zajedno s Mirsadom Bektaševićem i Abdulkadirom Cesurom osuđen je za terorizam. Ganić je međutim nakon vijesti da je ubijen potvrdio na svom Facebook profilu: Ja, Mirza Ganić nisam poginuo, iako se ispostavilo da je ta lažna vijest obradovala sve nevjernike. Braća koja su publicirala su dobila vijesti sa profila mog bliskog brata, a taj profil je bio hakovan. Uglavnom, ja sam još tu, a Allah najbolje zna razlog”, napisao je Ganić sinoć.

On je potvrdio da su šestorica selefija sa ovih prostora izgubila život na ratištu u Siriji. U Novom Pazaru za Mirzu kažu da je bio učenik generacije u osnovnoj školi te je imao sve petice u novopazarskoj gimnaziji. Dva mjeseca prije završetka školske godine otišao je u Siriju i postao sveti ratnik džihada i otad su mu neprijatelji svi pa čak i majka, stric, dosadašnji prijatelji... U obitelji Ganić svi su bili šokirani Mirzinim odlaskom u Siriju.

– Putovanje je pripremao godinu dana. Majci, ocu i meni govorio je da namjerava otići u Kairo studirati matematiku. I svima nam je lagao. To jutro kad je otišao spakirao je stvari u torbu – jednu majicu, traperice i tenisice. U pet ujutro probudio je majku i oca, poljubio ih i rekao da ide. Javio se nekoliko dana kasnije s turske granice i rekao da je otišao u džihad. Svi smo bili šokirali – govori Džemil Ganić, Mirzin stric, objašnjavajući kako se uzoran mladić, odličan đak i vjernik regrutira za vehabijski pokret.

– Njega i još dvojicu regrutirali su u džamiji u Novom Pazaru. Usadili su im nešto u glavu i on je poludio. Čuo sam da ima neka agencija koja ih šalje u Siriju. Nitko do njih ne može doći, čak ni policija. Pristup tome ima samo uzak krug ljudi, vjernici iz džamije. Preko islama su Mirzi ušli u glavu i kao da su ga drogirali – govori Džemil prisjećajući se zadnjeg Mirzina poziva. – Kada se posljednji put javio telefonski preklinjali smo ga da se vrati. Rekli smo mu da ne zna što radi, da griješi. Rekao nam je da smo mi odsad njegovi neprijatelji, majka i ja. Samo zato što se protivimo njegovoj ideji. Rekao je da vodi sveti rat i da mu je čast poginuti za to. Potom je prekinuo razgovor i otad ga nismo više čuli – napominje Džemil Ganić.

Mirza Ganić postao je poznat kada je na Facebooku zaprijetio smrću Rasimu Ljajiću i ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću jer su kazali da će suditi svima koji su otišli ratovati u Siriju. Brigada Jaysh Muhamed Qa’atiba nalazi se u gradu Azazu, 40-ak kilometara udaljenom od Alepa, uz granicu s Turskom.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Izdajnik
Izdajnik
13:42 04.01.2014.

Sloboda nije božje sjeme pa da ti ga netko daje..

Avatar Izdajnik
Izdajnik
13:46 04.01.2014.

sloboda je zena uzmi je sloboda nije podmetanje ideoloski zakrzljale forme sloboda nije pometanje ideoloski bilo kakve norme sloboda nije jednostavan domaci zadatak ona je svijest o skladu nesklada nesavrsenih ljudi sloboda te ceka uzmi je datumi sjecanja kontrola lupa vratima regularna predstava ko ne pamti iznova prozivljava sloboda nije mizantropski odbaceno kukavicije jaje sloboda nije uzajamno milovanje idiotskih glava sloboda nije referada stanicnih setaca ona je svijest o skladu nesklada nesavrsenih ljudi sloboda je zena uzmi je

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije