SVJETSKA TRŽIŠTA

Na Wall Streetu stagnacija nakon Fedovog podizanja kamatnih stopa

Wall Street
27.07.2023.
u 09:59

Na Wall Streetu u srijedu burzovni indeksi nisu bilježili znatnijih promjena nakon što je Fed očekivano podignuo cijenu zaduživanja za novih četvrtinu postotnih bodova, na najvišu razinu od globalne financijske krize odnosno u zadnjih 22 godine, ali je Dow Jones ostvario je najduži pozitivni niz još od 1987. godine.

Njujorški Dow Jones porastao je u srijedu 89,63 bodova ili 0,25 posto, na 35.527 bodova. Dow je tako u srijedu porastao 13. trgovinski dan zaredom, ostvarivši najduže razdoblje uspona od 1987. godine. Poraste li i u četvrtak, bit će to najdulje razdoblje njegova neprekidnog rasta još od davne 1897 godine, kada je rastao 14 trgovinskih dana zaredom. U zadnjih 13 dana rasta Dow je na dobitku 5 posto.

S&P 500 indeks u srijedu je stagnirao na 4.567 bodova, dok je Nasdaq indeks oslabio 0.12 posto, na 14.128 bodova.

Fed je u srijedu podignuo ključnu prekonoćnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, na raspon od 5,25-5,5 posto, čime ju je podignuo 11 put u proteklih 12 svojih zasjedanja. Predsjednik Feda Jerome Powell izjavio je na novinskoj konferenciji nakon zasjedanja da će daljnje odluke o kamatnim stopama donositi od sastanka do sastanka, pažljivo prateći makroekonomske pokazatelje, no napomenuo je i da nije vjerojatno da bi do kraja godine kamatne stope bile smanjivane.

Iz Goldman Sachsa uputili su nakon toga bilješku klijentima u kojoj su naveli kako objava iz Feda nije signal usporavanja tempa podizanja kamatnih stopa u budućnosti, ali da u banci očekuju da ih u rujnu Fed neće dizati.

"Powelova poruka bila je jasna, Fed će čekati i pratiti ekonomske pokazatelje prije svake odluke. Ne mislim da će Fed stati sve dok ne vidi smanjenje inflacije plaća", smatra Brent Schutte iz Northwestern Mutual Wealth Management

A nakon što su najveća tehnološka imena objavila poslovne rezultate za drugo tromejsečje, reakcija tržišta bila je pomiješana. Cijena dionice Microsofta je oslabila nekon što je kompanija objavila agresivni plan ulaganja kako bi zadovoljila potražnju za svojim uslugama koje se temelje na umjetnoj inteligenciji.

Dionica Alphabeta, pak, porasla je nakon što je matična kompanija Googlea premašila očekivanja analitičara svojom zaradom i stabilnom potražnjom za uslugama računarstva u oblaku te oporavkom prihoda od oglašavanja.

Na europskim burzama u opreznom trgovanju londonski Ftse indeks u srijedu je završio s minusom od 0,19 posto, na 7.676 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,49 posto, na 16.131 bod, a pariški CAC za 1,35 posto, na 7.315 bodova.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?