istraživanje svemira

NASA predstavila Jamesa Webba, najmoćniji svemirski teleskop ikad

youtube
02.09.2019.
u 21:58

Svemirski inženjeri po prvi su put uspješno spojili dvije polovice svemirskog teleskopa James Webb u pogonu NASA-e Northrop Grumman u Kaliforniji. Kada jednom dosegne svemir, NASA-in najmoćniji i najkompleksniji teleskop istraživat će njegova prostranstva, od planeta i satelita u našem sunčevom sustavu do udaljenih galaksija, koristeći se infracrvenim svjetlom. 

Kako bi spojili dvije polovice, inženjeri su pažljivo podigli teleskop s ogledalima i znanstvenim instrumentima iznad već postavljenog sunčanog štita i svemirske letjelice uz pomoć dizalice te omogućili smještanje svih kontaktnih točaka na mjesta predviđena za njih, javlja NASA. 

Nakon mehaničkog sastavljanja opservatorija, na red će doći i električno spajanje, kao i testiranje električnih veza, prenosi Index.hr. 

Izjave vodećih ljudi

"Spajanje teleskopa James Webb označava prekretnicu u istraživanju svemira, kao i više od 20 godina truda uloženog od strane više tisuća pojedinaca iz NASA-e, Europske svemirske agencije, Kanadske svemirske agencije, Northrop Grummana i svih naših partnera", izjavio je voditelj projekta Bill Ochs. 

Idući korak bit će razvijanje sunčanog štita koji će se sastojati od pet slojeva i čiji će zadatak biti održavanje ogledala i instrumenata hladnima te blokiranje infracrvenog svjetla iz smjera Zemlje, Mjeseca i Sunca. 

"Tim inženjera napravio je velik korak unaprijed i uskoro ćemo moći vidjeti nove slike veličanstvenog svemira u kojemu živimo", rekao je Gregory Robinson, direktor programa Webb u sjedištu NASA-e u Washingtonu. 

Misija teleskopa James Webb

Oba sastavna dijela teleskopa testirana su u okolini nalik onoj u kakvoj će se nalaziti nakon raketnog lansiranja, odnosno, u orbitama milijun kilometara udaljenima od Zemlje. 

Teleskop Webb bit će dodatno testiran prije lansiranja predviđenog za 2021. godinu. 

Riječ je o glavnom znanstvenom opservatoriju svemira u svijetu koji će rješavati misterije u našem sunčevom sustavu, tražiti nove svjetove iza udaljenih zvijezda te istraživati strukturu i porijeklo svemira. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?