MISIJA ARTEMIS

NASA predstavila novu eru svemirskog putovanja: Posadu predvodi žena, dizajniraju se nova odijela

NASA svemirska posada
Reuters/PIXSELL
03.04.2023.
u 19:47

Postojeća svemirska odijela kakva nose američki astronauti nisu bila potpuno redizajnirana od 1981. godine

NASA je objavila prva četiri astronauta koji će sletjeti na Mjesec, u sklopu svog programa Artemis. Christina Hammock Koch bit će stručnjakinja za misiju i prva žena odabrana za lunarnu misiju, Jeremy Hansen služit će na istoj poziciji, Victor Glover bit će pilot misije i prvi Afroamerikanac na takvom putovanju; a Reid Wiseman bit će zapovjednik.

U NASA-i se nada da će oni biti prvi astronauti u programu kojem je cilj sletjeti na Mjesec – a zatim ga koristiti kao bazu za odlazak na Mars, prenosi Independent. Cilj misije Artemis II, 10-dnevnog putovanja dugog 2,3 milijuna km oko Mjeseca i natrag, jest pokazati da će svi aparati za održavanje života i drugi sustavi raditi kako je zamišljeno u dubokom svemiru. Let je planiran već za 2024.

Svemirska odijela budućnosti

Osim četiri člana posade, predstavljeni su i novi modeli svemirskog odijela za astronaute koji će sudjelovati u novoj eri misije na Mjesec. Novi dizajn posebno je opremljen za astronaute koji će izvoditi znanstvene eksperimente na Mjesečevoj površini. Prototip novog svemirskog odijela bit će bolje opremljen za astronautkinje. NASA se nada da će novo svemirsko odijelo biti spremno za misiju Artemis III. koja će put Mjeseca krenuti 2025. godine.

Postojeća svemirska odijela kakva nose američki astronauti nisu bila potpuno redizajnirana od 1981. godine. Kada je NASA objavila da će se Čovjek vratiti na Mjesec nakon gotovo pet desetljeća, obećala je poslati prvu ženu i prvu osobu koja nije bijele rase na Mjesec. 

Teškoće su nerijetko pratile slanje žena u svemir u prijašnjim misijama na Međunarodnu svemirsku stanicu. Godine 2019. NASA je planirala poslati potpuno žensku ekipu na Međunarodnu svemirsku postaju kako bi izvele svemirsku šetnju, no morala je odustati nekoliko dana prije planiranog lansiranja dviju žena, astronautkinja Anne McClain i Christine Koch. NASA je tada ustanovila da nema dva svemirska odijela ispravne veličine za njih, pa je umjesto McClain uskočio muški kolega Nick Hague.

Važno je da svemirsko odijelo dobro sjeda osobi koja ga nosi i to je ključno da bi se spriječio pretjeran umor ili što je još gore, tjelesna ozljeda. NASA se nada da će novi dizajn savladati sve te probleme te ispuniti sve standarde potrebne za misiju Artemis III. na Mjesec koja se očekuje 2025. godine.

Ključni zahtjev za svemirsko odijelo je da opskrbljuje osobu kisikom uz pravilan tlak što omogućuje astronautu da preživi. Dizajn mora biti jako precizan jer bi greške mogle izazvati brzo širenje pluća i prouzročiti smrt. U kacige su ugrađene svjetiljke jer astronauti trebaju uzeti uzorke s Mjeseca, te prikupljati druge podatke potrebne za bolje razumijevanje Mjesečeva južnog pola.

Nove svemirske čizme morat će biti takve da izdrže temperature smrzavanja koje vladaju u područjima koja su stalno u sjeni. Odijela će se izraditi korištenjem naprednih metoda uključujući 3-D printanje i lasersko rezanje.

Na južnom polu na koji se trebaju spuštati misije Artemisa moguće su temperature veće od 50 stupnjeva Celzijevih, ali mogu biti i vrlo niske sve do minus 200 stupnjeva na dnu kratera. Druga poteškoća je prašina ili oštri kamenčići. Materijali korišteni za različite slojeve odijela su izolirajući, otporni na oštre predmete koji bi ih mogli poderati, a moraju biti takve prirode da spriječe prianjanje prašine, objašnjava Russell Ralston, pomoćnik voditelja programa svemirske šetnje za tvrtku Axiom Space.

Na kacige su montirana čeona svjetla te kamera visoke rezolucije kojom će se na Zemlji izravno pratiti kretanje astronauta/astronautkinje. Na leđima će biti montirana naprtnjača s prvom pomoći, boca zraka i vrlo sofisticiran klima-uređaj, dodaje Ralston. Ljudi će moći u odijelu provesti do osam sati neprekidno kako bi uzeli uzorke te izveli znanstvene pokuse. 

Vječna bijela boja

U Houstonu je glavni inženjer Jim Stein, odabran da odjene skafander, demonstrirao kretanje mašući rukama, saginjući se, a spustio se i u čučanj. Poboljšanje mobilnosti i amplitude kretanja jedna je od velikih prednosti novog odijela u odnosu na ona kakva su nosili sudionici misije Apollo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?