SECIRANJE SRPSKOG DRUŠTVA

New York Times donosi veliku analizu nasilja u Srbiji: Predsjednik, huligani i Kuća strave iz podzemlja

aleksandar vučić
Amir Hamzagic/ATA Images/PIXSELL
08.05.2023.
u 18:01

Nakon dva masakra koja su šokirala Srbiju, ugledni New York Times donosi veliku analizu o nasilju koje je desetljećima sastavni dio srpskog društva. I ulozi Aleksandra Vučića.

Bila je subota, početak ožujka 2021., kada se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pojavio na televiziju. U prijenosu uživo, sjeo je za veliki stol, okružen premijerkom i ministrom unutarnjih poslova. Vučić je rekao da ima važnu obavijest o uhićenjima bande iz podzemlja odgovorne za višestruka ubojstva. Ministar unutarnjih poslova zamolio je gledatelj da sklone djecu od TV-a. Na ekranu iza njega izmjenjivale su se slike odrubljenih glava, glava bez tijela, torza. Vučić je pričao polako, zastajkujući i povremeno buljeći u stol pred sobom. 

Ovako počinje veliki tekst New York Timesova Roberta F. Wortha kojeg je posvetio analizi nasilja u Srbiji. Novinar je napisao da je to bilo šokantno Vučićevo izlaganje, čak i za Srbiju, zemlju sa sjećanjima na ratove '90-ih. U tjednima koji su uslijedili, sve više detalja je curilo u javnost. Banda je mamila svoje žrtve u "kuću strave" u beogradskom predgrađu. Tamo su bili mučeni, komadani, a zatim ih se drobilo u stroju za mljevenje mesa

Vođa bande je bio huligan i diler kokainom Veljko BelivukVelja Nevolja. NYT podsjeća da je već prije bio osumnjičen za ubojstva i druge zločine, ali nikad nije bio u zatvoru. Pričalo se da ima dobre veze sa srpskom policijom i tajnim službama. Fotografirao se s brojnim moćnim ljudima, uključujući Vučićevog sina. Prema transkriptima sa suda, Belivuk je iznio svoju stranu priče, tvrdeći da je njegova banda osnovana za potrebe i na zapovijed Aleksandra Vučića. Naprimjer, plašio bi političke protivnike, a na stadionima pazio da se ne skandira protiv Vučića. Prijetio je i da će reći puno više

"Kad bi nas netko vidio, to ne bi bilo dobro"

Vučić je negirao veze, ali očito je, piše NYT, slučaj doživljavao osobno, govoreći da je riječ o uroti protiv njega. U jednom intervjuu optužio je Nevoljine ljude da od žrtava prave ljudske ćevape. S vremenom je u javnost izlazilo sve više detalja o vezama između bande i Vučićeve administracije. Nekad se činilo, piše Worth, kao da je Belivuk predsjednikov zli blizanac. NYT dalje u svojoj analizi donosi da je Vučić često govorio da želi vidjeti Srbiju prosperitetnu te ju uvesti u EU, ali da je istovremeno rušio njene institucije. Zemljom su nekažnjeno harale bande. Analiza navodi i kako i Vladimir Putin ima motiv za izazivanje nevolja na Balkanu.

Za Europu je problem dublji - potencijalno širenje sprege politike i kriminala ispod fasade demokracije. Američki novinar ističe da su istu taktiku koristili oni koji su prije tri desetljeća uveli Balkan u rat.

 

Beograd: Policijski pretres vikendice Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja

22, April, 2021, Belgrade - The police has blocked the street in Ritopek in which the house Veljko Belivuk, known as valid trouble, but according to unofficial information of the weekly "NIN" in the cottage in which it is suspected that they were tortured and brutally murdered victims of Veljko Belivuk and Marko Miljkovic investigators found hidden underground rooms with weapons and explosives. Photo: M.M./ATAImagesrr22, april, 2021, Beograd - Policija je danas blokirala ulicu u Ritopeku u kojoj se nalazi kuca Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, a prema nezvanicnim saznanjima nedeljnika "NIN" u vikendici u kojoj se sumnja da su mucene i brutalno ubijane zrtve ekipe Veljka Belivuka i Marka Miljkovica istrazitelji su pronasli skrivene pozemne prostorije sa oruzjem i eksplozivom. Photo: M.M./ATAImages

 

Belivuk je na suđenju rekao kako je njegova banda otpočetka bila državni projekt. S Vučićem se sastao u privatnoj kući. "Zato što, kako je to šef rekao, kad bi nas netko vidio ili snimio, to ne bi bilo dobro za njega", rekao je. Važnost tog slučaja je što je on natjerao Srbiju da se suoči s činjenicom da je Vučić dopustio gangsterima da postanu virtualna ruka države. No uhićenja se nisu dogodila zbog srpskih institucija već zbog europskih policijskih službenika. Nakon dvije godine uspjeli su razbiti aplikaciju za poruke Sky-ECC, omiljeni alat trgovaca kokainom na sjeveru Europe. Kada su je razbili otkrili su 70.000 korisnika i cijeli svijet dilanja kokainom. Dobar dio dokaza dolazio je s Balkana.

Oba počeli u navijačkim skupinama

NYT piše kako su srpski nogometni huligani širili nestabilnost ne samo u Srbiji nego i drugdje na Balkanu. Neki od njih odani su i Rusiji, a neki Srbi pridružili su se skupini Wagner. Vučić to javno kritizira, ali se postavlja kao linija razdvajanja između Rusije i Zapada, što je za njega moćna pozicija.  

Nije slučajno, kaže novinar, da su Vučić i Belivuk počeli u navijačkim skupinama jer, dodaje, stadioni su u Srbiji regrutna baza za kriminalce. Novinar tako spominje utakmicu Dinama i Crvene Zvezde koja se pretvorila u kaos i koju mnogi drže početkom rata. A srpski mediji godinama kasnije objavili su mutnu snimku mladića kojeg su identificirali kao Vučića. Huligani su rušili i režim Slobodana Miloševića pa ih vlasti uvijek nastoje držati na svojoj strani. Nasilne emocije na stadionima, kaže, oblikovale su i Vučića. A politiku je naučio u ratu, postavši šegrt  Vojislavu Šešelju. NYT podsjeća na Šešeljeve zločine, ali i na Vučićevu izjavu nakon Srebrenice: "Ako nas bombardirate, ako vi ubijete jednog Srbina, mi ćemo ubiti stotinu Muslimana". Nikad se nije u potpunosti ispričao za srpske zločine. 

Identitet oblikovan osjećajima gubitka i povrijeđenog ponosa

NYT piše kako je srpski nacionalni identitet stoljećima oblikovan osjećajima gubitka i povrijeđenog ponosa. Podsjećaju na 500 godina osmanske vladavine, na 90-e kada su vjerovali da ih se nepravedno optužuje za zločine, na bombardiranje NATO-a, na oduzimanje Kosova, nekadašnjeg srca Srbije. NYT piše kako je Belivuk i sam neposredno oblikovan ratom. Njegov otac ubio se detonirajući dvije granate koje je donio iz rata. Kolateralne žrtve bile su njegova supruga i svekrva. Belivuk, tada je imao 9 godina, morao je proći kraj tijela da bi pobjegao susjedima, piše autor i navodi cijelu listu nasilnih događaja koji su posljednjih godina događali u Srbiji. 

CIjelu analizu čitajte OVDJE.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?