GRCI RASPISALI EUN

Odluka o izručenju BBB-a odgođena zbog opširnog spisa, možda bude donesena u petak

navijač bbi, incident u grčkoj
Tomislav Miletic/PIXSELL
12.10.2023.
u 19:26

Na dan nereda u Ateni je bilo pet navijačkih skupina, a nijedan pripadnik druge navijačke skupine osim BBB-a nije u pritvoru. Upućuje to na neozbiljnost grčke istrage i kršenje ljudskih prava hrvatskih građana, poručuje odvjetnik

Prije nešto više od dva tjedna u Zagrebu i okolici uhićena su desetorica pripadnika Bad Blue Boysa jer je to tražilo grčko pravosuđe koje je za njima raspisalo europski uhidbeni nalog (EUN) prema kojem je hrvatska policija, s obzirom na to da su obje zemlje članice EU te imaju potpisan dogovor o suradnji, bila dužna postupati. Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u četvrtak se sastalo kako bi donijelo odluku o tome hoće li ili neće četvorica od desetorice uhićenih BBB-a biti predana Grčkoj, a iako se očekivalo da će odluku donijeti relativno brzo, to se ipak nije dogodilo. Hrvoje Lukavec, odvjetnik dvojice Boysa koje zastupa u ovom slučaju, objasnio je i zašto je vijeće odlučilo odgoditi donošenje odluke.

– Izvanraspravno vijeće pokazalo je doista vrhunsku ozbiljnost koja i priliči ovakvom slučaju. Odlučili su se doista udubiti u predmet i preispitati sve argumente optužbe i obrane pa su zbog toga i odgodili raspravu, ponajprije zbog opširnosti spisa i argumenata. Nova sjednica zakazana je za petak u podne, a hoće li konačna odluka biti donesena nakon rasprave, trenutačno je teško reći, vidjet ćemo – kazao je Lukavec. Potom je objasnio i koji su ključni argumenti zbog kojih se on protivi izručenju svojih klijenata.

– Oni se temelje na formalnim i materijalnim nedostacima europskog uhidbenog naloga. Nalog ne sadrži nijedan podatak koji bi se podveo pod obvezan sadržaj prema Zakonu o kaznenoj suradnji članica. Ne sadrži opis kaznenog djela, ne sadrži stupanj sudioništva kao ni ostale elemente koji su propisani – rekao je te potom dodao kako grčki zatvori ne mogu pružiti dostojanstven tretman hrvatskim zatvorenicima i da hrvatski navijači u Grčkoj neće imati pošteno suđenje.

– To je vidljivo iz činjenice da istraga traje već više od dva mjeseca, a mi i dalje nemamo nikakav konkretan pomak u istrazi, nismo dobili ništa od DNK analize, još nismo vidjeli nikakve nalaze forenzičkih vještaka, nema nikakvih odgovora na naša vrlo konkretna pitanja, a suludo je da i dalje nijedan Grk nije uhićen. Na dan nereda u Ateni bilo je pet navijačkih skupina, nijedan pripadnik druge navijačke skupine osim Bad Blue Boysa nije u pritvoru. Sve to upućuje na dvije stvari: prva je visok stupanj neozbiljnosti u samoj grčkoj istrazi, a druga teško kršenje ljudskih prava hrvatskih građana u Grčkoj – zaključio je Lukavec. Nije želio komentirati riječi ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice, koji je u četvrtak kazao da razgovara s grčkim vlastima i da će uskoro pisati grčkom kolegi kako bi se proces ubrzao.

– Nezadovoljni smo trajanjem istrage, prošla su više od dva mjeseca. Navodno su pri kraju istražne radnje. Ovih ću dana uputiti pismo grčkom kolegi kako bismo apelirali da se istraga završi u što kraćem roku, a i da se napokon zna sudbina pritvorenih hrvatskih državljana – jasan je bio ministar Malenica. Na pritužbe o lošem postupanju prema Hrvatima u grčkim zatvorima koje svako toliko dospiju u javnost, ministar je dodao kako je bilo određenih primjedbi na jedan zatvor u blizini Atene, da su im, s obzirom na drukčiji sigurnosni status, uskraćene neke mogućnosti unutar zatvora, poput šetnji, što rješavaju te će apelirati da ih se premjesti u neki drugi zatvor. Na pitanje hoće li neki od 102 pritvorenika biti prebačeni u hrvatske zatvore, ponovio je da u razgovorima s grčkim kolegama stalno iskazuju nezadovoljstvo.

– Grčka je pravna država i njezina pravosudna tijela su neovisna i možemo politički vršiti pritisak i ukazivati na nelogičnosti, a to od početka i činimo – zaključio je Malenica.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?