velikom većinom glasova

Opća skupština UN-a usvojila rezoluciju kojom poziva na trenutni humanitarni prekid vatre u Gazi

opća skupština un
UN NEWS CENTRE
12.12.2023.
u 23:02

153 države članice glasale su za, 10 protiv, a 23 su bile suzdržane

Opća skupština UN-a velikom je većinom glasova usvojila neobvezujuću rezoluciju kojom se poziva na trenutni humanitarni prekid vatre u Gazi. 153 države članice glasale su za, 10 protiv, a 23 su bile suzdržane.

Prema fotografiji koju je UN objavio na društvenoj mreži, Hrvatska je podržala rezoluciju, piše Index.hr. 

Protiv su bili: Austrija, Češka, Izrael, Gvatemala, Liberija, Mikronezija, Nauru, Papua Nova Gvineja, Paragvaj i SAD.

 

Foto: UN NEWS CENTRE

 

Podsjetimo, krajem listopada je Opća skupština glasala o rezoluciji "Zaštita civila i pridržavanje pravnih te humanitarnih obveza" koju je predložio Jordan, a kojom se traži prekid napada Izraela na Pojas Gaze radi dopreme humanitarne pomoći.

Hrvatska je tada, uz 13 drugih država, bila protiv. Četrdeset pet država se suzdržalo, a 120 je bilo za jordanski prijedlog. Od europskih država, uz Hrvatsku, protiv su bile Austrija, Češka i Mađarska. Da protiv rezolucije nisu glasale i mikro države Fidži, Tonga, Maršalovi Otoci, Mikronezija, Naru i Papua Nova Gvineja, protiv bi bile četiri spomenute europske države, Paragvaj, SAD i Izrael.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?