prvi put u više od 100 godina

Parižani će se moći kupati u Seini od 2025. godine

shutterstock
10.07.2023.
u 16:10

Područja za kupanje bit će obilježena bovama i dostupna preko pristaništa. Bit će osigurane svlačionice i tuševi, rekli su u gradu.

U Parizu će stanovnici i turisti ponovno moći plivati u Seini od 2025. godine, prvi put u više od 100 godina, najavila je u nedjelju gradonačelnica Anne Hidalgo.

Navela je tri mjesta koja će biti otvorena za javnost, vodeni centar koji je već djelomično u upotrebi, kao i još dva središnja kupališta nedaleko od Eiffelovog tornja.

Područja za kupanje bit će obilježena bovama i dostupna preko pristaništa. Bit će osigurane svlačionice i tuševi, rekli su u gradu.

Mogućnost ponovnog kupanja u Seini bila je dugogodišnja želja Parižana.

Plivanje u Seini službeno je zabranjeno 1923. godine zbog loše kvalitete vode, ali se i dalje prakticiralo do ranih 1960-ih.

Projekt je poticaj Olimpijskim igrama koje će se održati u Parizu 2024. godine. Neka od plivačkih natjecanja održat će se u Seini.

U tijeku su opsežni napori za poboljšanje kvalitete vode. Grad kaže da je već uložio do 1,4 milijarde eura kako bi Seinu učinio čišćom za šire područje Pariza.

''Ovo je dugogodišnji san i na dobrom je putu da konačno postane stvarnost'', priopćili su iz grada. ​

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?