NAPETO U UKRAJINI

Počela protuofenziva? Aktivirala se cijela bojišnica, pijani ruski vojnici zapucali i na vagnerovce

rat u ukrajini
KAI PFAFFENBACH
05.06.2023.
u 20:14

Rusi kažu da su dijelom zaustavili Ukrajince u Donbasu. Ukrajinci tvrde da su probili linije kod Bahmuta

Čini se da je počela velika ukrajinska protuofenziva - u Ukrajini se aktivirala gotovo cijela bojišnica, a rat se prenio i na rusku Belgorodsku oblast. Ukrajinci tvrde da su probili ruske linije kod Bahmuta, a Rusi su pak danas objavili da su u Donbasu dijelom uspjeli zaustaviti ukrajinsku protuofenzivu.

Leopardi u akciji

Nastavljeni su topničko-raketni udari ukrajinskih snaga i na ruski teritorij, na Šebekino i Grajvoron te okolna naselja. Ruske snage na granici Donecke i Zaporiške oblasti izgubile su prije neki dan naselje Novodarivku, no sada tvrde da su ga vratile, ali priznaju da su izgubile više od polovice Novodonecka koji sada kontroliraju ukrajinske snage. Ukrajinci su ondje poslali elitne jedinice, marince opremljene zapadnim naoružanjem. Probili su ruske linije i u grad ušli taktičkim manevrom, gotovo neprimijećeni, može se pročitati i na ruskim kanalima. Uočen je i ukrajinski konvoj od 20-ak oklopnih vozila koji se kreće prema Novodonecku s namjerom ojačanja novostečenih položaja. A posebna novost su tenkovi Leopard na toj bojišnici koje je Ukrajina dobila od više zapadnih zemalja.

 

Naravno, u takvoj situaciji javio se i Igor Girkin Strelkov iznoseći svoje mišljenje zašto na pravcu prema Voljnovahi Ukrajinci ubacuju toliko snaga. Ako se Ukrajinci uspiju ondje probiti, to bi im otvorilo put prema presijecanju komunikacija s Doneckom i omogućilo napad na Mariupolj i Berdjansk. Također, taj je dio fronte ravan i bez većih naselja koja bi omogućila upornu rusku obranu, a u blizini su i komunikacije kojima se opskrbljuju ruske prve linije. No, Strelkov ističe da sada, za razliku od jesenas na sjeveru, nije postignut učinak iznenađenja te se Ukrajinci nisu probili već u prvim satima, pa sada predstoje teške bitke u kojima Ukrajinci moraju probiti i potisnuti ruske snage kako bi ušli dublje u teritorij koji su okupirali Rusi.

Jučer je pak na Telegramovim kanalima emitiran video kako Rusi gađaju nadiruće ukrajinske snage te navodne snimke uništenja ukrajinskih sredstava kojima je gađana Belgorodska oblast u Rusiji.

Povratak Čečena

Ukrajinske postrojbe silovito pokušavaju probiti bojišnicu i kod Uhledara te jugozapadno od Bahmuta, no zasad su ondje zabilježeni samo manji pomaci.

Novost je i povratak Čečena Ramzana Kadirova koji su sada u Marinki nedaleko od Donecka. Njihova elitna jedinica Ahmat kojom zapovijeda Apti Alaudinov tvrdi da sada kontrolira 70 posto tog strateški važnog mjesta. Ukupno, kako je izvijestilo rusko Ministarstvo obrane, ukrajinske su snage krenule u prodor na pet pravaca južnog bojišta ujutro u nedjelju. U tom napadu sudjeluju 23. i 31. mehanizirana brigada iz ukrajinskih strateških rezervi. Ukupno je angažirano bilo šest mehaniziranih i dva tenkovska bataljuna, a Rusi tvrde da su Ukrajinci imali gubitke od 250 ljudi, 16 tenkova, tri oklopna transportera i 21 oklopljeno borbeno vozilo. Na jednom od zapovjednih mjesta u tom dijelu bio je i general armije Valerij Gerasimov, načelnik glavnog stožera ruske vojske.

No, osim bitke između Rusa i Ukrajinaca, razvila se i čarka između Rusa i – Rusa. Šef plaćeničke vojske Wagner, Jevgenij Prigožin, optužio je rusku vojsku, njezinu 72. brigadu da je minirala izlaze iz Bahmuta. Objavljen je video čovjeka koji je navodo jedan od zapovjednika te postrojbe u kojem priznaje i kako su zapucali na vozilo vagnerovaca, ali to se dogodilo zato što su – malo popili, a ne vole Wagner.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?