zbog navodno lažnog svjedočenja

Počinje suđenje bivšem austrijskom kancelaru Sebastianu Kurzu

Sebastian Kurz
17.10.2023.
u 08:44

Kurzu i još dvoje suoptuženika počet će suđenje u srijedu zbog lažnog svjedočenja pred parlamentarnim odborom koji istražuje optužbe za korupciju.

Bivšem austrijskom kancelaru Sebastianu Kurzu u srijedu počinje suđenje zbog navodno lažnog svjedočenja pred parlamentarnim odborom koji istražuje korupciju. 

Ovo je prvo suđenje nekom bivšem kancelaru u više od 30 godina. 

Nekoć "čudo od djeteta" europskih konzervativaca, Kurz je odstupio s pozicije kancelara 2021. godine nakon niza optužbi za mito, što uključuje trošenje javnog novca za favoriziranje u medijskom izvještavanju.

To je bio spektakularan pad karizmatičnog tvrdolinijaša koji je 2017. u svojoj 32. godini postao najmlađi demokratski izabrani šef vlade u svijetu. 

Kurzu i još dvoje suoptuženika počet će suđenje u srijedu zbog lažnog svjedočenja pred parlamentarnim odborom koji istražuje optužbe za korupciju.

Kurz poriče sve optužbe i poručio je da će dokazati svoju nevinost na sudu.

"Kao i mnoge optužbe i ova će se pokazati lažnom", rekao je 37-godišnji Kurz u priopćenju u kolovozu.

AFP je kontaktirao Kurza i njegovog odvjetnika, ali su odbili dati izjave. 

Prijete mu do tri godine kazne zatvora ako mu se dokaže krivnja. 

Visok rizik

Ovaj slučaj proizlazi iz svjedočenja Kurza 2020. pred parlamentarnim odborom. Tužitelji ga optužuju da je umanjio svoj utjecaj na imenovanje šefa jedne državne tvrtke.

Poruke koje su procurile u medije sugeriraju da je Kurz o tome razgovarao s dužnosnikom Thomasom Schmidom. "Tako sam sretan. Volim svog kancelara", navodi Schmid u jednoj poruci. 

Uz Kurza su optuženi njegov bivši šef kabineta Bernhard Bonelli i Bettina Glatz-Kremsner, bivša potpredsjednica Kurzove konzervativne Narodne stranke (OeVP).

Očekuje se da će sudac ovog tjedna saslušati optužene, a potom će se odrediti datumi nastavka suđenja, rekla je glasnogovornica suda. 

Tužitelji su rekli da planiraju pozvati 18 svjedoka, uključujući Schmida, kao i Kurzova bivšeg ministra financija i druge visoke dužnosnike.

Oko tri četvrtine slučajeva koji su uključivali lažno svjedočenje završilo je osuđujućim presudama, pokazuje statistika ministarstva pravosuđa.

Slučaj prije svega predstavlja "visok rizik" za tužiteljstvo, napisao je novinar austrijskog dnevnika Kurier Martin Gebhart.

"Ne mogu si priuštiti da izgube još jedan glamurozan slučaj - pogotovo ne ovaj", dodao je.

Bivši desničarski čelnik Heinz-Christian Strache, vicekancelar pod Kurzom do 2019. godine, oslobođen je u dva odvojena slučaja korupcije.

Povratak radikalne desnice 

Više istraga još uvijek je u tijeku. 

U odvojenom slučaju tužitelji istražuju Kurza zbog sumnje da je pronevjerio javna sredstva za ankete koje mu idu u korist i za povoljno izvještavanje kako bi mu se pomoglo u političkom usponu. 

Nakon povlačenja iz politike, Kurz se uključio u brojna privatna međunarodna poduzeća.

Optužbe za mito i korupciju imale goleme implikacije na austrijsku politiku. 

OeVP nastavlja vladati u koaliciji sa Zelenima, ali njihov rejting je pao, što ide na ruku desničarskoj Slobodarskoj stranci (FPOe).

FPOe s novim vodstvom uživa potporu oko 30 posto prema anketama uoči izbora iduće godine.

Stranka je uspjela prebroditi aferu Ibiza koja je izbila 2019. i srušila prvu Kurzovu vladu. Skandal je uključivao video koji je tajno snimljen na španjolskom otoku, a u kojemu je Strache razgovarao sa ženom koja se pretvarala da je bogata Ruskinja. Njoj je Strache obećao politički utjecaj u zamjenu za financijsku podršku njegovoj stranci.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?